lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Ebba Busch: Elstöd till företag måste göras om – inget datum för utbetalning

Publicerad: 22 december 2022, 14:09

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ger olika besked om elstöd till elprisområde 3 och 4. Foto: Claudio Bresciani/TT

Företagare får fortsätta vänta på elstöd. Ebba Busch (KD) meddelade på torsdagen att arbetet måste göras om och att hon inte vet när pengarna kan betalas ut.
Sverigedemokraterna sa i går att även boende i norra Sverige kommer att kompenseras – men det löftet vill energiministern inte kännas vid.

Ämnen i artikeln:

Regeringen KristerssonEkonomisk politikEkonomiElproduktionEnergi

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Regeringen drar tillbaka det föreslagna elstödet till företag eftersom det bryter mot EU-regler. Svenska kraftnät ska ta fram en ny ansökan till Energimarknadsinspektionen. Det meddelade energi- och näringsminister Ebba Busch på en pressträff på torsdagen. Två olika typer av stöd utreds nu: Ett för mer elintensiva bolag och ett generellt.

Hon fick flera frågor om när pengarna kan komma att betalas ut – men gav inget svar. Regeringen äger inte den frågan, hävdar hon.

– Jag vill jättegärna kunna ge en tidsram. Då jag inte kan göra det med betryggande underlag så kommer jag inte att göra det, säger hon och tillägger att regeringen gör allt den kan för att snabba på processen.

Regeringen och SD har fått skarp kritik för att inte ha hållit vallöften om elstöd. Företagarnas chefsekonom Johan Grip är besviken och hävdar att företag kommer att gå i konkurs i onödan.

– Att två dagar före jul få beskedet att det ännu inte finns något besked, det är bedrövligt. Innan valet lovade man att det (elstödet) skulle vara på plats i november. Och nu får vi alltså veta att det kanske kommer någonting till sommaren, vi vet fortfarande inte om det blir en återbetalning, säger han till TT.

I en intervju med Expressen i går, onsdag, lovade Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt att även norra Sverige ska få elprisstöd. 

– Det ska bli av och där jobbar vi tillsammans med regeringen, säger han till tidningen.

Oscar Sjöstedt vill inte ge något exakt datum för besked om när pengarna kommer, men uppger att ett sådant kommer i ”relativ närtid”.

Ebba Busch gav ett annat svar på pressträffen.

– Vi tittar på en rad åtgärder för att fortsätta stötta hushåll och företag, men vi kan inte riskera en situation där vi också eldar på inflationen, där hushållen får stöd med ena handen och det äts upp med ränteökningar i andra änden. Beskedet är att vi inte utesluter ytterligare åtgärder och att vi tittar på fler åtgärder.

I februari ska 55 miljarder kronor betalas ut till elanvändare i elprisområde 1 och 2. 

LÄS MER:

Regeringens elstöd – svekdebatt och miljonklipp

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev