Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Digital transformation en ödesfråga för kommunerna

Sveriges kommuner behöver bygga strategier för en hållbar framtid. Gårdagens lösningar kommer inte att vara svaret på morgondagens utmaningar. Det pågår en digital revolution som kommer att påverka offentlig sektor långt mer genomgripande än bara avancerad sjukvård, skriver Niklas Nordström (S), kommunstyrelsens ordförande i Luleå.

Publicerad: 1 december 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det krävs mod att testa ny teknik.

Foto: Børge Sandnes/Colourbox


Ämnen i artikeln:

Kommuner

I en rapport som tas fram på initiativ av Luleå kommun kommer ett antal framgångsfaktorer, goda exempel att identifieras och rekommendationer att ges för en framgångsrik digitalisering. Rapporten syftar till att vägleda kommunen in i framtiden med medel och metoder som ger svängrum när det gäller ekonomi, miljö och sociala behov.

Den nuvarande ekvationen går nämligen inte ihop, vilket är en verklighet som vi och många andra kommuner måste förhålla oss till framöver. Förändrade utjämningsbidrag, svårare att rekrytera till personalintensiv verksamhet, en önskan om att både landsbygd och stad ska vara vitala. Andra kommuner har gått före inom olika verksamhetsområden, nu tar vi i Luleå ett helhetsgrepp för att möta både samtid och framtid.

Den som försöker skapa förändring och effekter genom att nöja sig med att minska pappershanteringen begår ett stort misstag. Att köpa in iPads och göra blanketter elektroniska tar oss ingenstans i sig självt. En mer genomgripande transformering av samhälle, välfärdsinstitutioner och försörjningskedjor behövs. Kommer det att vara enkelt och smidigt att genomföra? Sannolikt inte. Men inte desto mindre viktigt.

Det är inget självändamål att urbanisera ett samhälle. Men i digitaliseringens framfart ser vi goda möjligheter att istället se landsbygden och mer glesbefolkade landsändar som en tillgång och plattform för goda levnadsvillkor. Här finns utrymmen, närhet till naturen och trygghet för familjen. I norr finns också den förnyelsebara energi som bidrar till möjligheter att förlägga energiintensiv verksamhet som är mån om minskad klimatpåverkan här.
Företag och kommuner kan med fördel ha sin verksamhet utspridd, under förutsättning att en rad modiga steg tas när det gäller digitalisering.

Den digitala transformationen innebär att fokus för personalen kan läggas dels på nya arbetsuppgifter i digitaliseringens spår, dels på mellanmänskliga möten istället för arbetsuppgifter som idag tar tid från detta viktiga arbete. Det är för svårt att rekrytera och behålla personal i den omfattning som krävs om ingenting i arbetssätt eller strukturer förändras genomgripande.

Den som är beredd att driva på förändringen för sin kommun kommer också att bidra till att helt nya jobb skapas. Arbeten som kanske inte ens fanns för några år sedan, men som är helt fundamentala för framtiden. En del typer av jobb kommer att försvinna. Alla jobb kommer att förändras. Från skrivmaskiner och stenciler till AI och 3D-skrivare. Från enorma miljöutsläpp till eldrivna fordon. Det finns många värden att värna med utveckling och förändring.

Men det krävs mod. Mod att testa ny teknik inom äldreomsorgen, stadsbyggnad eller bolag, mod att ändra arbetssätt som fungerat tidigare. Mod att misslyckas och göra om. Ju mer vi övar desto mer tur har vi, som Ingemar Stenmark sa när han lyckades med sina framgångar.

Det krävs också medel. Och tidigare nämnda mod för att avsätta dessa. Det kommer inte att vara gratis att gå in i framtiden, men de effektiviseringar och ökningar av värde som det kan ge måste få övertrumfa den initiala investering som krävs. Vi får inte vara den som inte har tid och råd att förbättra sig för att det tar så mycket resurser att vara ineffektiv.

Luleå kommun står inför en rad stora utmaningar, precis som övriga Kommunsverige. Det ska vi inte hymla om. Verktyg och metoder finns. Nu behöver vi hitta rätt och använda dem.  En del kommuner är redan på god väg, och vi vill utmana fler att också våga kasta sig ut på resan med sikte på den enorma potentialen den också rymmer.

Niklas Nordström, kommunstyrelsens ordförande i Luleå (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Kommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev