Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Dålig lag slarvar bort nya jobb

Den planerade nya lagen för ekonomiska föreningar håller på att bli ett illa ihopsatt lapptäcke. Ett lapptäcke som varken gynnar skapandet av nya jobb eller tillväxten.

Publicerad: 30 oktober 2013, 10:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Tillväxt

Redan 2010 lade utredningen En ny lag om ekonomiska föreningar SOU 2010:90 fram ett förslag på en lag som skapade förutsättningar för fler jobb och tillväxt i en sektor med över 60 000 anställda. Förslaget togs emot positivt av remissinstanserna. Ekonomiska föreningar skulle nu kunna konkurrera på samma villkor som aktiebolag i och med att en rad hinder undanröjdes eftersom ekonomiska föreningar skulle få möjligheten att samäga dotterbolag med aktiebolag. En förändring som skulle öka möjligheten till nya finansieringslösningar och därmed tillväxt.

Men nu står det klart, nästan två och ett halvt år senare att det inte blir någon ny lag. Det blir ett lapptäcke, där den ursprungliga lagen från 1987 kommer att få ”smärre tillägg och förändringar”, enligt Justitiedepartementet.

Vi kan inte tolka denna nedprioritering som något annat än att regeringen inte vill kännas vid en viktig del av det svenska näringslivet, utan vill på detta sätt skapa ett A- och B lag. Tydligen vill inte regeringen kännas vid de 950 nya företag som startades som ekonomiska föreningar förra året i en sektor, där exempelvis de 18 största företagen omsätter omkring 230 miljarder kronor per år. Företag som drivs i ekonomiska föreningar behöver en ändamålsenlig och modern lagstiftning som stimulerar till tillväxt och nya jobb.

Ekonomiska föreningar och kooperativa finansinstitut klarade finanskrisen bättre än traditionella banker och finansinstitut. Det konstaterade nyligen ILO, internationella arbetstagarorganisationen, i en rapport. I den framgår även att kooperativa kreditinstitut är särskilt viktiga för finansieringen hos små och medelstora företag. Eftersom fyra av fem jobb skapas hos just små och medelstora företag, enligt organisationen Företagarna, framstår det föreslagna lapptäcket som både orimligt och ogenomtänkt.

Det är alltså nödvändigt med en helt ny lag för ekonomiska föreningar som är i takt med tiden och som skapar rättvisa förutsättningar för tillväxt och jobbskapande. Regeringen bör därför skyndsamt fatta beslut om att arbeta fram en helt ny lag och därigenom visa att man menar allvar med att skapa bättre förutsättningar för jobb, tillväxt och nya företag.

Anders Lago, förbundsordförande HSB

Eva Nordström, samhällspolitiskt ansvarig Arbetsgivarföreningen KFO

Gordon Hahn, ordförande Coompanion Sverige

Göran Lindblå, vd OK Ekonomisk förening

Helena Jonsson, förbundsordförande LRF

Leif Linde, vd Riksbyggen

Mats Liste, koncernchef Fonus

Tommy Ohlström, förbundsdirektör Kooperativa Förbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Tillväxt

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev