Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Byråkratiskt slöseri avskräcker

Hur mycket kostar egentligen allt onödigt byråkratiskt dubbelarbete i den offentliga sektorn? Ett exempel hämtat från SFI-elevernas rapporteringssystem avskräcker.

Publicerad: 11 januari 2013, 11:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SkolorganisationSFI

När man som skattebetalare och kommunal tjänsteman ser uppenbart resursslöseri måste man reagera! Jag häpnar över vad jag ser. Som rektor för undervisning i svenska för invandrare i Sundsvall har jag kommit i nära kontakt med hur dataöverföring sker mellan arbetsförmedlingen, försäkringskassan och med arbetsförmedlingen samverkande aktörer.

Inom svenska för invandrare (SFI) samarbetar vi med flera myndigheter och är skyldiga att lämna vidare vissa uppgifter om våra elever, framförallt information om närvaron.

Närvaron hos dem av våra elever som har en etableringsplan följs noga av arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen kräver in närvaron i en viss form av sina samverkande aktörer där Sundsvalls kommun genom sfi är en. Denna närvaro ska sedan försäkringskassan ta del av för att avgöra om flyktingen ska få avdrag från sin etableringsersättning.

Så här går det till: Lärarna inom svenska för invandrare fyller i elevernas frånvaro i vårt datasystem. Där kan eventuell frånvaro läsas av minut för minut. Den sista i månaden eller senast dagen efter kommer flyktingeleven till sin lärare med en blankett. Denna blankett ska fyllas i för hand av våra lärare. De måste då ta fram elevens frånvaro ur vårt datasystem, räkna om den till hela timmar och föra över den manuellt så att den redovisas per timme dag för dag på elevens blankett för varje elev. Eleven ska sedan ta med sig samma blankett till andra aktörer vars aktiviteter de deltar i där samma procedur ska genomföras. När blanketten är fylld (det kan vara två- tre eller flera aktörer inblandade) ska eleven bära med sig den och gå till arbetsförmedlingen där handläggarna har ett digert jobb med att ta emot alla dessa blanketter och därefter mata in dem i ett annat datasystem. Därifrån skickas de till försäkringskassan som sedan kan besluta om utbetalning av etableringsersättningen utifrån detta underlag.

Alltså, data plockas ut från ett (eller flera) system, omräknas och överförs för hand till en blankett som transporteras och lämnas in manuellt och sedan ånyo överförs till ett annat datasystem. Vad är nu detta? Befinner vi oss inte i det digitala århundradet där snart sagt varje person har lättillgänglig information i sin telefon och i sin dator och miljontals byte överförs varje millisekund?

Borde inte myndigheterna i detta digitaliserade informationssamhälle kunna finna ut ett mer effektivt sätt att använda sina resurser på? Alla dessa lärare som borde använda sin tid till att arbeta med planering och undervisning, alla dessa elever som borde använda sin tid till att läsa läxor eller försöka få in en fot på arbetsmarknaden, alla dessa handläggare som borde använda sin tid till att hjälpa flyktingarna att snabbt hitta ut på arbetsmarknaden. Var det inte det som var meningen med etableringsreformen?

Mitt tips är: Lärarna och andra aktörer kan bekräfta den till datasystemet registrerade frånvaron genom elektronisk signering. Försäkringskassan beskriver det format som frånvarofilen behöver ha för att passa i deras system, alla aktörer skickar sina frånvarofiler till arbetsförmedlingen (eller varför inte direkt till försäkringskassan) som konverterar filerna till rätt format varvid tusentals arbetstimmar istället kan användas till produktivt arbete!

Annakarin Kallioinen, rektor sfi Sundsvall

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SkolorganisationSFI

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev