Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Budgetnyhet: Halv miljard ska ge fler vårdanställda

Publicerad: 19 april 2022, 08:10

Finansminister Mikael Damberg (S) presenterar den ekonomiska vårpropositionen för 2022 vid en pressträff i Rosenbad.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringens vårändringsbudget innehåller åtgärder för 31,4 miljarder kronor, bland annat pengar till vården, det civila försvaret och flyktingar. Frågan är om regeringen får igenom sitt förslag om mer pengar till pensionärer.

Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeKriget i UkrainaBudgetVårdpersonalCorona i vårdenCivilt försvarSegregationPolisenBudget 2022

Budgeten präglas av kriget i Ukraina med bland annat pengar till flyktingmottagning och kompensation för prisökningar till följd av kriget.

Sammantaget presenterar regeringen åtgärder för 31,4 miljarder kronor i vårändringsbudgeten. Tillsammans med extraändringsbudgetar som kommit under året och riksdagens utskottsinitiativ om stöd till Ukraina uppgår hela budgetpaketet till 35,4 miljarder kronor.

– Regeringens linje är fortsatt stöd till Ukraina, sanktioner mot Ryssland och att stärka Sverige, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Rysslands invasion av Ukraina har lett till högre priser, en stor osäkerhet och minskad handel.

Budgeten innehåller bland annat en halv miljard kronor för att fler ska kunna anställas i vården. Det är en av få nyheter i vårändringsbudgeten.

– Det stärker motståndskraften i såväl krig som fred, säger Damberg.

Men regeringen har redan tidigare meddelat att det finns miljarder avsatta i år för för att stärka vården efter pandemin, börja beta av de köer som vuxit och fördela pengar till regionerna för att anställa mer personal.

LÄS MER: Så förbereder sig Göteborg för krig – ”Inget som görs över en natt”

Regeringen stärker också det civila försvaret med 800 miljoner kronor. Det är en följd av försvarsberedningens uppgörelse tidigare i vår, som samtliga partier står bakom.

Pengarna kommer att användas till en mängd åtgärder i kommuner, regioner, statliga institutioner och till infrastruktur. Men det handlar också om att skydda befolkningen.

– Därför satsas 91 miljoner kronor på att rusta upp skyddsrum och utomhusvarningssystem. Om det värsta ändå händer och Sverige dras in i ett krig behöver vi rusta upp både skyddsrummen och varningssystemen, säger Mikael Damberg.

LÄS MER: MSB:s krigsscenarier: Steg för steg – så kan Sverige angripas 

Regeringen vill även tidigarelägga införandet av en ny struktur för civilförsvaret, så att det blir tidigare än den 1 januari 2023.

Vårändringsbudgeten innebär förändringar i årets budget, som riksdagen redan klubbade i december.

I vårändringsbudgeten finns till exempel 4 miljarder kronor till pensionärer med lägst pension i form av ett garantitillägg, åtgärder riktade mot hushåll och jordbruket för att kompensera för prisökningar på el, livsmedel och drivmedel, samt klimatåtgärder och olika pandemistöd.

En stor post, 10,3 miljarder kronor, är kostnader för mottagandet av flyktingar från Ukraina. Det ska betalas genom att över 9 miljarder tas från årets biståndsbudget.

Vårändringsbudgeten ska beslutas av riksdagen senare i vår. På åtminstone ett område, pensionerna, ser det ut att bli politisk strid som kan leda till att regeringens förslag utmanas.

– Jag bedömer att det finns stöd för de allra flesta insatserna. Men jag noterar att en del partier är oerhört vaga i sina besked om huruvida vi ska förbättra för de sämst ställda pensionärerna, säger Damberg

– Skulle de rösta ned detta kommer i alla fall jag att tala väldigt mycket om det i den kommande valrörelsen.

Damberg pekar på att en halv miljon pensionärer får 1 000 kronor mer i månaden med regeringens förslag, som är tänkt att börja betalas ut i slutet av augusti.

– Det är nu upp till bevis, säger Mikael Damberg med adress till andra partier som också säger sig vilja förbättra för pensionärerna.

Högeroppositionen är kritisk till hur garantitillägget för dem med lägst pensioner utformats och vill stärka pensionärernas ekonomi på andra sätt. För att kunna utmana regeringens vårändringsbudget måste dock M, KD och SD enas om ett gemensamt förslag som får stöd av L. Dessutom måste C lägga ner sina röster.

I höstas röstade C på sin egen budgetmotion, inte med regeringen. Det gjorde att högeroppositionen fick igenom sina budgetförslag.

Polismyndighetens anslag stärks med ytterligare 2 miljoner kronor och Säkerhetspolisen får ytterligare 20 miljoner kronor. SOS Alarm får 25 miljoner kronor mer.

Mikael Damberg får flera frågor om förstärkningar till polisen, med tanke på påskhelgens våldsamma upplopp på flera platser i landet. Han framhåller att det pågår ett långsiktigt arbete för att stärka polisen.

– Att anställa fler poliser som också har utbildning att hantera kravaller är något man inte gör på en kvart, säger Damberg.

Regering och riksdag har redan tidigare i år gjort stora förändringar i budgeten för 2022, i form av sex extra ändringsbudgetar utöver vårändringsbudgeten.

I dem finns bland annat extra försvarsanslag på 2 miljarder, elpriskompensation för hushåll, sänkt energiskatt på bensin- och diesel och ytterligare miljarder till olika pandemiåtgärder.

Sammanlagt kostar de sex ändringsbudgetarna drygt 37 miljarder kronor, utöver vårändringsbudgeten.

Lars Larsson/TT
Peter Wallberg/TT
Maria Davidsson/TT

Axplock ur vårbudgeten

Finansminister Mikael Damberg (S) presenterar den ekonomiska vårpropositionen för 2022 vid en pressträff i Rosenbad. Garantitillägg för pensionärer: 4,2 miljarder (mdr)

Förstärkt tilläggsbelopp, bostadsbidrag, barnfamiljer: 500 miljoner

Medel för vården, fler vårdplatser: 500 miljoner

Mottagande av skyddsbehövande från Ukraina: 10,3 mdr ( över 9 mdr flyttas om från biståndet)

Medel till civilsamhället för mottagande av flyktingar: 200 miljoner

Förstärkt miljökompensation, godsjärnväg: 700 miljoner

Ökat anslag klimatbonus för elbilar: 3,9 mdr

Covidvaccinering (fjärde dosen): 1,2 mdr

Ersättning till företag för sjuklönekostnader: 5,8 mdr

Högre kostnader, tillfällig föräldrapenning/graviditetspenning: 1,1 mdr

Skattenedsättning, diesel i jordbruket: 800 miljoner

Stöd, gris- o fjäderfäbönder, växthus: 300 miljoner

Tillsammans med andra mindre poster uppgår vårändringsbudgeten 31,4 miljarder

Källa: Regeringskansliet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev