tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Bräcke tvingas skära ner – ”Skolan blir den stora uppgiften”

Publicerad: 14 juni 2022, 08:58

– Det är tredje året i rad vi har minusbudget, säger Jörgen Persson (S), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Bräcke kommun.

För tredje året i rad går Bräcke kommun back. Nu väntar besparingar inom flera områden. ”Vi har bara påbörjat stålbadet”.

Ämnen i artikeln:

God kommunal hushållningEkonomiskt resultatGrundskolanBudgetBudgetförhandlingInvesteringar

Måns Wikstrand

mans.wikstrand@dagenssamhalle.se


Bräcke går mot underskott i år, cirka 5 miljoner kronor back, och kommunstyrelsens ordförande Jörgen Persson (S) är ganska nöjd. Det är ju 13 miljoner bättre än väntat.

– Det är tredje året i rad vi har minusbudget. Förra året låg budget på minus 36 miljoner och vi tog oss ner till hälften, säger han.

Bland annat lade kommunen ner 15 procent av platserna på särskilt boende.

– Vi har bara påbörjat stålbadet. Det är flera områden där vi behöver banta, men skolan är den stora uppgiften de närmsta åren, säger Jörgen Persson.

Kommunalekonomiskt har Bräckes 6 200 invånare inte bosatt sig perfekt. Snarare tvärtom. De är spridda på tre tätorter och över hundra byar i en ytstor kommun. Bara 25 procent av befolkningen bor i tätorten Bräcke. Det sätter smärtsamma spår i ekonomin. Skolan är ett bra exempel.

– Vi har gjort en genomlysning av grundskolan. Vi har 90 tjänster men borde ha 60, säger Jörgen Persson.

LÄS MER: Stålbad väntar kommuner när ekonomin störtdyker – ”Dags börja spara igen”

Orsaken är flera små skolor med få elever i klasserna. Bräcke hoppas få utdelning på sin ansökan till kommundelegationen om stöd för att göra investeringar i skollokaler för att skapa en ekonomiskt gångbar skolstruktur.

– De stora delarna i våra ekonomibekymmer handlar om strukturen. Vi har tre bibliotek, till exempel. Men det är ingen lyx vi sysslar med! Vi är tvungna ha höga ambitioner, vi kan inte lämna stora delar av befolkningen utan service, förklarar Jörgen Persson.

För 2023 är budgetläget mycket ansträngt. Inflationens effekter med höga prisökningar och kraftigt ökade pensionskostnader spär på de problem Bräcke redan har. Bristen ser i nuläget ut att vara runt 30 miljoner kronor. 

LÄS MER: Så slår inflationschocken mot kommunerna – ”Worst case-läge”

LÄS MER: Plötslig smäll ger stort underskott för Ydre

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev