söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Brå kartlägger företags välfärdsbrott - ”Förtjänar belysning”

Publicerad: 28 juni 2021, 07:27

”Företag och föreningar kan användas som brottsverktyg”, säger Johanna Skinnari, projektledare på Brottsförebyggande rådet som nu kartlägger välfärdsbrott mot kommuner och regioner. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hur det går till när företag och föreningar lurar regioner och kommuner på pengar och hur det kan förebyggas utreds nu av Brottsförebyggande rådet. En kartläggning presenteras i mars nästa år.

Ämnen i artikeln:

FöreningsstödFörebyggande insatserBrottVälfärdsbrott

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Trots flera rättsfall där företagare inom hemtjänst och personlig assistans dömts för bedrägerier, och trots att kommuner och regioner betalar ut större belopp till privata utförare än vad staten gör, så konstaterar Brottsförebyggande rådet (Brå) att det finns stora kunskapsluckor.

– Ingen har riktigt undersökt välfärdsbrott mot kommuner kopplade till företag. Vi har mest tittat på statliga myndigheter och felaktiga utbetalningar av bidrag till enskilda personer, säger projektledaren Johanna Skinnari på Brå.

Studier har inte heller gjorts kring bidrag till föreningar på felaktiga grunder.

– Det är frågor som förtjänar en belysning. Företag och föreningar kan ju användas som brottsverktyg, säger Johanna Skinnari. 

LÄS MER: Färre bidragsbrott mot staten kan ge fler i kommuner

En enkät har skickats till kommunernas säkerhetschefer och de förvaltningar som ansvarar för skolor, förskolor, äldreomsorg, socialtjänst och föreningsbidrag. 

– Vi frågar vilka välfärdsbrott de har upptäckt, vilka åtgärder som vidtagits och om de ser svagheter i regelverken, säger Johanna Skinnari.

Intervjuer kommer även att göras med ansvariga i regionerna, på statliga myndigheter och med välfärdsföretagare.

– Välfärdsbrottslighet uppmärksammas nu allt mer. Länge talades det i den allmänna debatten om fusk och inte om brott. Det har tagit tid att etablera systematiska kontroller, säger Johanna Skinnari. 

Personer som arbetar med att förebygga och upptäcka företags välfärdsbrott mot kommuner och regioner uppmanas att höra av sig till Brå. Uppmaningen gäller även företagare i drabbade branscher som vill motverka brotten.

LÄS MER: Regionen skärper kontrollen – vill få skadestånd av bedrägliga läkare.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev