söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Bettina Kashefi om riktade statsbidrag: ”En lekstuga från politiskt håll”

Publicerad: 24 mars 2022, 05:00

”De riktade bidragen ställer många gånger till ett elände i verksamheterna”, säger Bettina Kashefi som ska ta reda på vad skattepengarna gör för nytta. Foto: SIMON HASTEGÅRD

Sverige är på väg att bli fattigast i Norden och politiskt slöseri med resurser är orsaken. Det hävdar SKR:s förra chefsekonom Bettina Kashefi. Hon leder Kommissionen för skattenytta – projektet som ska hitta svaret på vad näringslivsprofilen Leif Östling får för skattepengarna.

Ämnen i artikeln:

Skattehöjning eller effektivisering?KvalitetInfrastrukturinvesteringarSenaste nyttRiktade statsbidragSkatterEkonomisk politik

Måns Wikstrand

mans.wikstrand@dagenssamhalle.se


Det var när SVT:s ”Uppdrag granskning” ställde frågor kring skattemoralen i att dåvarande ordföranden för Svenskt Näringsliv Leif Östling hade tillgångar placerade i skatteparadis som han fällde sin bevingade kommentar: ”Vad fan får jag för pengarna?”. Den förre Scaniachefen påpekade att han betalat mer skatt än de flesta och tyckte inte att han fått mycket för det.

Nu finansierar han Kommissionen för skattenytta som i dagarna presenterar sin första rapport. Sverige har halkat efter i tillväxtligan och riskerar bli fattigast i Norden, enligt rapporten. ”Misstaget har varit att vi aldrig tittat på effektiviteten i våra offentliga åtaganden utan bara fyllt på med mer pengar när verksamheternas kvalitet brustit”, skriver Östling tillsammans med kommissionens kanslichef Bettina Kashefi på SvD Debatt.

Dagens Samhälle har intervjuat Bettina Kashefi, tidigare chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting (nuvarande SKR), om hennes syn på effektiviteten i offentlig sektor.

Är offentlig sektor väldigt ineffektiv?
– Vi ska inte utesluta att den är det. Ni har själva på Dagens Samhälle många gånger rapporterat om extremt stora variationer kommuner emellan i fråga om kostnader, kvalitet och resultat i verksamheterna. Mycket pengar in betyder inte hög kvalitet. Slutsatsen blir att det finns en stor effektiviseringspotential.

Ni skriver att ”misstaget har varit att vi aldrig tittat på effektiviteten i våra offentliga åtaganden”. Men nog diskuterade ni väl effektivitet när du var chefsekonom på SKL?
– Jo, jag tror inte kommunsektorn är problemet per se. Det är de nationella politikerna som tror att de uträttar något när de skjuter till ännu mer pengar till någon verksamhet. Då känner de sig nöjda! Men de riktade bidragen ställer många gånger till ett elände i verksamheterna.

De ska sluta ge riktade statsbidrag?
– Ja! Det är en lekstuga från politiskt håll många gånger. Låt kommunsektorn fatta besluten där de har kompetensen.

LÄS MER: ”Jag efterlyser en välfärdskommission” 

Ni vill se effektivare användning av skattemedlen, men hur ska det gå till?
– Vi har inte gått in på åtgärder ännu, vi ska ju jobba ett år. Men i min drömvärld får vi en regeringsbildning efter valet i höst som uttalar att man tänker vända på varje sten för att effektivisera offentlig sektor. Jag ska ge dig ett exempel från ett seminarium vi hade nyss.

Bettina Kashefi berättar hur professor Jan-Eric Nilsson vid Statens väg- och transportinstitut utvärderat ett antal stora infrastrukturprojekt och funnit genomsnittliga överskridanden av kostnadsbudget på 120 procent. 

– Vi hade Trafikverkets generaldirektör, riksrevisorn och förra infrastrukturministern i panelen. Tre centrala aktörer, men reaktionen var mest: ”Jo men så där ser det ju ut ...”. Men varför gör ingen något åt det?

Kommissionen använder sig av Leif Östlings bevingade ord, i en lätt modifierad form. Så frågan måste ju ställas: vad tycker du att du får för dina skattepengar?
– Det finns verkligen två olika sidor av den frågan. När en granne drabbades av aortabristning nyligen: ambulansen var där på sex minuter och Karolinska fixade till honom. Sveriges högspecialiserade vård är i topp! Men vi ligger också i topp när det gäller vårdköerna. 

– Mina barn har gått i fantastiska kommunala skolor. Men en massa stålar in betyder inte automatiskt god kvalitet på alla håll. Det finns olika sidor av svensk offentlig sektor och man ska inte vara kategorisk.

LÄS MER: ”Höjda kommunalskatter säkrar inte välfärden” 

LÄS MER: Ökad produktivitet ett måste i kommunsektorn 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev