lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Badhusbråk – kommun stäms för avtalsbrott

Publicerad: 30 maj 2023, 11:54

Kirunas nya badhus som det är tänkt att bli.

Foto: Illustration: We Group

Efter fördubblade kostnader kickade kommunen konsultbolaget som projektledde badhusbygget. Nu stäms kommunen för avtalsbrott.

Ämnen i artikeln:

ByggbranschenPolitikSamhällsfastigheter

Måns Wikstrand

mans.wikstrand@dagenssamhalle.se


Bland allt som Kiruna behöver bygga nytt i stadsflytten är den stora snackisen just nu badhuset. Ersättningen från gruvbolaget LKAB till kommunen handlar om ett badhus motsvarande det gamla och ligger på 250 miljoner kronor.

Kommunen ville satsa på ett större, toppmodernt badhus; ”en karaktärsbyggnad som berör”, som kommunen uttrycker det. Beräknad kostnad: 360 miljoner.

Konsultbolaget We Group ledde projektet. Men i mars i år, efter stora förseningar och en byggnota som då bedömdes sluta på 720 miljoner kronor, valde kommunen att ge We Group kicken. Kommunen tog då över projektansvaret för att säkra greppet både om kostnadsbilden och att projektet faktiskt kan föras i hamn.

Konsultbolaget delar inte alls kommunens bild av vem som bär ansvaret. Nu stämmer We Group Kiruna kommun för avtalsbrott, rapporterar Norrbottens Kuriren och P4 Norrbotten. We Group kräver 17,5 miljoner kronor i ersättning för kostnader.

Bolaget menar att det får skulden för förseningar och misslyckanden trots att We Group agerat visselblåsare och varskott kommunen om oegentligheter vid badhusbygget.

Fördyringen leder till att kommunen kommer att behöva låna pengar till finansieringen. Lånebehovet har beräknats till 314 miljoner kronor.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev