tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Årets raket satsar på inflyttning och effektivitet

Publicerad: 5 juli 2022, 17:15

Vindeln är årets raket i Dagens Samhälles rankning Årets Superkommun 2022. ”Det betyder väldigt mycket”, säger Therese Berg, kommundirektör.

Foto: Mostphotos, privat

Vindeln är raketen i Dagens Samhälles rankning Årets superkommun. En rejäl satsning på att få ordning på ekonomin och en våg av nyinflyttade ligger bakom succén enligt kommundirektör Therese Berg.

Ämnen i artikeln:

Årets SuperkommunerGod kommunal hushållningArbetsmarknadBostäderToppnyheter

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Utmärkelsen ”Årets raket” går till den kommun som klättrat flest placeringar i rankningen av kommunerna sedan föregående år. I år är vinnaren västerbottniska Vindeln som gått från plats 200 förra året till plats 128 i år. 

– Det känns fantastiskt roligt, säger Therese Berg, kommundirektör i Vindeln. 

Var det oväntat?

– Både ja och nej. Det var inget vi hade reflekterat över eller tänkt på. Men det var inte oväntat om man tänker på att vi har gjort ett omfattande arbete på många plan. 

Vad betyder det för er att få en sådan här utmärkelse? 

– Det betyder väldigt mycket. Vi blir stärkta i att vi gör rätt saker. Det är sådant som gör oss ännu mer motiverade. 

LÄS MER: De är Årets superkommuner 2022

Vindeln har klättrat kraftigt i flera av de kategorier som är underlag för bedömningen. Therese Berg vill gärna lyfta fram ekonomin där Vindeln har tagit sig 61 platser uppåt i rankningen.  

– Vi har försökt att effektivisera på alla sätt och vis. Vi har lagt stort fokus på att fundera över vad vi har för kvalitet, vad vi får för pengarna. Vi ska helt enkelt använda de skattemedel vi får in på ett så klokt och effektivt sätt som vi bara kan. 

Vindelns pris togs emot av Västerbottens landshövding Helen Hellmark Knutsson.

Foto: Peter Holgersson

Attraktivitet är en annan parameter där Vindeln förbättrar sin placering rejält, upp 52 platser. Det som mäts där är flyttnettot. 

– Procentuellt sett så är Vindeln den kommun i Västerbotten som har högst inflyttning, berättar Therese Berg.

Vad tror du det är som gör att folk flyttar till Vindeln?

– Vi kan erbjuda bra vård, bra omsorg och bra skola i hela kommunen. Vindeln är vidsträckt och har väldigt många levande byar. Det finns gott om skolor och äldreboenden fördelade över kommunen. 

Har ni gjort någon medveten satsning för att marknadsföra er?

– Ja, vi har nyligen börjat ett projekt som heter ”Hemma är Vindeln” med syfte att locka människor till vår kommun. 

Vad gör ni? 

– Vi försöker både få nya inflyttare och få människor som har lämnat Vindeln att komma tillbaka till oss. Vi ser över bostadsmöjligheterna, vi vill att det ska bli attraktivt att bygga här. Det är viktigt med kompetensförsörjning för de företag som bedriver verksamhet hos oss. Därför försöker vi att få människor att uppmärksamma att det finns gott om jobb i Vindeln. 

Therese Berg berättar att kommunen nyss beslutat att det ska byggas ett stort industri- och utvecklingscenter som ska bli hem för olika innovativa företag.

Kommunens framtidstro speglas också i visionen ”Många byar små blir en levande bygd - tillsammans är vi Vindeln”. Den antogs efter att kommuninvånarna först bjudits in till workshops och sedan fått rösta om fyra olika förslag. 

– Vi gjorde det för att visa att vi inte vill driva utvecklingen på kommunkontoret utan tillsammans med medborgarna, säger Therese Berg.

I det vinnande visionsdokumentet går det bland annat att läsa: 

”Här kan både tanke och känsla flyga högt. Vindeln är vidsträckt till ytan men kommunens verksamhet ska kännas nära. Service, kultur och fritid ska finnas tillgängligt för oss alla som bor här. För även om naturen är stor och mäktig ska vi människor vara nära.” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev