måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Åmåls kommundirektör sparkas efter avslöjandet

Publicerad: 11 september 2020, 09:20

Majoriteten av kommunstyrelsen i Åmål har beslutat att säga upp Anders Sandén med omedelbar verkan på grund av hans affärer med Peab..

Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån, Jan Andersson/Åmåls kommun

Efter granskningen av Anders Sandéns affärer med Peab – nu får han sparken från sin nya roll som kommundirektör i Åmål.

Ämnen i artikeln:

Ekonomi

Erik Pettersson


SVT:s Uppdrag granskning har granskat Åmåls kommunchef Anders Sandén, tidigare Johansson, under hans tid som kommunstyrelsens ordförande (S) i Sigtuna kommun 2002–2013.

Enligt Uppdrag granskning ska byggföretaget Peab ha försett Socialdemokraterna i Sigtuna kommun med valstugor och valaffischer i flera val samtidigt som Peab fick de flesta byggprojekten i kommunen.

Det ska bland annat röra sig om en pakt mellan Anders Sandén, Peab och en lokal ledare för den syrianska gruppen i kommunen.

Sandén ska ha fått röster av den syrianska gruppen, som i utbyte fått en tomt för en krona och dessutom byggarbeten för flera miljoner. Peab i sin tur ska ha fått byggrätter av kommunen.

Alla parter nekar till att ha ingått i en sådan pakt där parterna ska ha gynnat varandra.

I maj 2019 rekryterades Anders Sandén som kommunchef till Åmål.

Nu har majoriteten av kommunstyrelsen i Åmål beslutat att säga upp Anders Sandén med omedelbar verkan.

– Vi har gjort en helhetsbedömning av Anders Sandéns förutsättningar att leda kommunens arbete framåt och kommit fram till att det behövs ett nytt ledarskap. Det förtroende som krävs i rollen som kommundirektör saknas, säger Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande till Dagens Samhälle.

Enligt Michael Karlsson handlar det ytterst om det som skedde i Sigtuna under åren 2002–2013, och som avslöjats av SVT Uppdrag granskning.

– Bara blotta misstanken, av det som visats i Uppdrag granskning av Anders Johansson/Sandéns tid i Sigtuna... det blir ju en förtroendefråga. Så den bedömning som kommunstyrelsen gjorde är ju att det kommer bli svårt att kunna ha det uppdraget.

Så uppsägningen av honom hade inget med hans tid i Åmål att göra?

– Han är en otroligt skicklig politiker och ledare. Med den erfarenheten kommer han hit som tjänsteman. Organisationen var inte riktigt riggad för det. Det fanns mer att jobba med och det fanns kanske interna motsättningar men det var inte det som fällde avgörandet.

Parterna har gjort en överenskommelse om ett avgångsvederlag om 16 månadslöner, sammanlagt 1,8 miljoner, som kommunstyrelsens beslut befäst.

Oppositionen i Åmål valde att inte delta i beslutet om uppsägningen med hänvisning till att de felaktigt utestängdes från rekryteringen av Sandén. Men de reagerar starkt på uppgifterna om tidigare kommunchefen som framkommer i Uppdrag granskning.

– Om jag drar bort så att, låt säga, 10 procent av det här är sanning. Då är det ändå bedrövligt och häpnadsväckande det som framkommer, säger Michael Karlsson (M) till SVT.

– Det följer en logik. De var inte heller med att ta beslutet när Anders anställdes. Så det är inget konstigt, säger Michael Karlsson (S) till Dagens Samhälle.

– Sedan är jag den första att medge att, vi gjorde inget olagligt, men rekryteringsprocessen gick väldigt fort när Anders Sandén anställdes. Därför var jag väldigt noga när vi fattade beslutet i kommunstyrelsen om hur en ny kommundirektör ska rekryteras att arbetet leds av personalchef Per Ljungberg. Den politiska rekryteringsgruppen består av kommunstyrelsens arbetsutskotts ordinarie ledamöter samt en representant från Sd.

Jan-Erik Samuelsson, idag biträdande kommundirektör, går tills vidare in som tillförordnad kommundirektör.

Anders Sandén väljer att kommentera via mejl till flera redaktioner, bland annat till Provinstidningen. Där skriver han att Åmåls kommun har fattat sitt beslut på den mediebild som kablats ut, inte på sakinnehållet i programmen.

– Åmåls kommun hade behövt mig ett bra tag till, där finns det mycket utvecklingsarbete som behöver göras.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev