Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Almegas kartläggning av valfrihet irrelevant

Almega publicerade nyligen en valfrihetskartläggning över Sveriges kommuner. Den är gjord utifrån hur många som använder privata alternativ istället för kommunala alternativ inom skolan, vården och omsorgen. Synsättet är ensidigt och riskerar att elda på misstron mot valfriheten, skriver tre moderata kommunalråd.

Publicerad: 29 april 2013, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KvalitetValfrihet

Enligt Almegas ”valfrihetskartläggning” är alla våra kommuner bland de friaste i Sverige. Moderaterna har gått i bräschen för att i Sverige och i våra kommuner skapa förutsättningar för valfrihet och alternativ i välfärden. Vi menar att valfrihetsreformerna under 90- och 00-talet utgör några av de viktigaste delarna i den moderna välfärden. Tyvärr anklagar våra politiska motståndare oss ibland för att fokusera på ägandeform, men de har inte förstått att valfrihet bland alternativ är en av flera viktiga kvalitetsfaktorer som gör välfärden bättre för den enskilda människan.

Valfrihet handlar inte om hur stor andel av kommuninvånarna som har valt privata alternativ. Valfrihet är ett av de medel som vi använder för att uppnå högre kvalitet och flytta mer inflytande till människorna. Det är många gånger bevisat att konkurrens leder till högre kvalitet, större mervärde och mer mångfald. Låg kvalitet eller brist på resurser i välfärden beror på olika saker, och det är oseriöst att koppla dessa utmaningar till de för svensk välfärd så viktiga valfrihetsreformerna. Exempel på bristande kvalitet finns i alla verksamheter, privata som kommunala. För oss inom politiken faller ett stort ansvar på uppföljning och kvalitetskontroller för att säkerställa att våra elever uppnår sina mål, att våra äldre får en omsorg som är värdig och att det är tryggt i sjukvården. Detta ansvar gäller dock alldeles oavsett om välfärden drivs av oss själva, en annan kommun eller en privat aktör.

Almegas kartläggning med fokus på privata aktörer skymmer en av de största demokratiska reformer som har skett. Makt och fokus har inom område efter område flyttats till patienterna, de äldre i omsorgen och eleverna. Vinsterna för samhället har ofta tagit sig i uttryck genom förbättrad kvalité och ökad mångfald. Vi minns en tid då man blev placerad på en skola utifrån var man bodde och när politiken planerade hemtjänsten främst utifrån schemaläggning snarare än äldres behov och önskemål . Genom valfrihet bestämmer varje människa själv över sitt och sina närståendes liv.

Två kommuner i samma region med ungefär lika mycket valfrihet och som båda placerar sig högt i kvalitetsmätningar kan få helt olika placeringar i Almegas valfrihetskartläggning utifrån att invånarna har valt de kommunala alternativen i högre utsträckning i den ena kommunen. Det är knappast så att invånarna i kommunen med högre andel i de kommunala alternativen känner sig mer ofria. Tvärtom ska kommuner som fullt ut låter sina invånare välja andra aktörer men som fortfarande har en hög andel i de kommunala alternativen sträcka på sig. Självklart ska all kommunal verksamhet hålla så hög kvalitet att dessa är attraktiva val för den enskilda människan.

Hur irrelevant Almegas lista är visas tydligast genom en titt på valfrihetskartläggningen för gymnasieskolorna i Stockholms län. I Stockholms län erbjuder alla kommuner samma valfrihet för sina ungdomar inom gymnasieskolan. Alla elever har samma möjlighet att välja den skola de vill. Valfriheten är så att säga mer eller mindre total för alla elever i hela länet. Dessutom är flera av de absolut populäraste skolorna kommunalt drivna.

Trots att valfriheten i Stockholm för gymnasieval är lika stor i alla kommuner blir resultaten i kartläggningen kraftigt varierande mellan olika Stockholmskommuner som innehar alltifrån första platsen till plats 171. Inte baserat på valfrihetsutbudet utan utifrån hur många elever i kommunen som själva i ett fritt val mellan 100-tals gymnasier valt ett kommunalt alternativ.

Kartläggningen av valfriheten är viktig och fortfarande finns allt för många kommuner där valfrihet saknas. Samtidigt görs valfrihetsdebatten en otjänst när valfriheten definieras av hur många som använder privata alternativ. Ökad valfrihet i välfärden är ett sätt att flytta inflytande och makt från politiken till varje enskild människa. Det är grunden för en modern välfärd där kvalitet och resultat står i fokus.

Fotnot: Järfälla ligger på plats 13 på listan, Upplands-Väsby på plats 6 och Sundbyberg på plats 9 på listan.

Cecilia Löfgreen, kommunstyrelsens ordförande (M), Järfälla kommun

Per-Erik Kanström, kommunstyrelsens ordförande (M) Upplands Väsby

Mikael T Eriksson, kommunalråd (M), Sundbybergs stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KvalitetValfrihet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev