Kommunal ekonomi
Alliansens jobbpolitik bekämpar barnfattigdomen
Det är viktigt att samhället håller ihop. Att bryta utanförskapet är avgörande för att minska klyftorna och öka sammanhållningen, skriver de moderata riksdagsledamöterna i socialförsäkringsutskottet.
Publicerad: 4 april 2012, 05:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
BarnfattigdomAllt för många växer upp i utanförskap. Det syns också i Rädda Barnens viktiga kartläggning av barns ekonomiska situation. Siffrorna i rapporterna är från 2009 och speglar hur det såg ut mitt under en djup ekonomisk kris, med det kraftigaste internationella tillväxtfallet vi upplevt sedan Andra världskriget. Den främsta förklaringen till att barn har låg ekonomisk standard är att deras föräldrar saknar arbete. För att hjälpa dessa barn måste vi hjälpa deras föräldrar att hitta egen försörjning.
Den enskilt viktigaste åtgärden för ekonomiskt utsatta familjer är alliansens samlade jobbpolitik. Den handlar om att skapa förutsättningar för att jobben ska bli fler, satsa på utbildning och omställning, samt värna om statsfinanserna så att vi kan trygga jobben i välfärden.
Vi har också sänkt trösklarna in på arbetsmarknaden genom att sänka arbetsgivaravgifterna. Vissa grupper som har allra svårast att få jobb har fått större sänkningar. De närmaste åren kommer alliansen också satsa nära 8 miljarder kronor för att minska trösklarna ytterligare för dem som står längst från arbetsmarknaden.
I en tid då många andra länder tvingas till nedskärningar och skattehöjningar har regeringens ansvarsfulla ekonomiska politik lett till att vi kan lägga förslag för fler jobb och en tryggare välfärd.
Barnfamiljer och ensamstående föräldrar har ofta små marginaler. För att skapa större ekonomiskt utrymme för barnhushåll har Alliansen därför genomfört ett antal åtgärder som ska hjälpa ekonomiskt utsatta. Flerbarnstillägget höjdes 2010 och såväl det särskilda bostadsbidraget som bidrag för hyreskostnaderna har höjts 2012.
Alliansen har även höjt riksnormen i försörjningsstödet med mer än vad enbart inflationen motiverar. För en ensamstående förälder med två ungdomar blir höjningen 980 kr i månaden. Ingen av våra åtgärder har hunnit speglas i Rädda Barnens rapport som bygger på uppgifter från 2009.
Förutom detta ser regeringen över hur människor med försörjningsstöd lättare ska komma i arbete. Mellan 2006 och 2010 minskade också utanförskapet med 164 000 personer.
Problematiken med för många barn i utanförskap har funnits länge. Trots att mycket återstår att göra var situationen värre på 1990-talet när Socialdemokraterna styrde och fler barn befann sig i ekonomisk utsatthet. (S) saknar fortfarande politik mot utanförskapet och tar inte ansvar för de offentliga finanserna. Deras politik skulle återigen leda till större klyftor i samhället och hjälper inte de barn Rädda Barnen berättar om.
Gunnar Axén, riksdagsledamot (M), ordförande Socialförsäkringsutskottet
Mikael Cederbratt, riksdagsledamot (M)
Lars Arne Staxäng, riksdagsledamot (M)
Finn Bengtsson, riksdagsledamot (M), ledamot av Statens medicinsk-etiska råd (Smer)
Saila Quicklund, riksdagsledamot, ordförande Moderatkvinnorna
Gunilla Nordgren, riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet (M)
Eva Lohman, riksdagsledamot (M)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Barnfattigdom