Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

A-kassan läcker som ett såll

Fler arbetslösa får i dag sin försörjning genom kommunernas socialtjänst än genom den statliga arbetslöshetsförsäkringen. Det tyder på ett grundläggande fel i vårt generella välfärdssystem.

Publicerad: 18 februari 2013, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Socialförsäkringar

Försörjningsstödet är individuellt prövat och ska vara det yttersta skyddsnätet för den som är fattig och inte har några tillgångar. Men nästan hälften av alla vuxna som får försörjningsstöd får det på grund av arbetslöshet. Det har blivit inkomstkälla för alltför många arbetslösa under alltför lång tid.

Många av de arbetslösa med försörjningsstöd har inte rätt till a-kassa. Inträdeskraven till arbetslöshetsförsäkringen gör att det är svårt att komma in i systemet, särskilt för ungdomar och invandrare. En del tycker det är för dyrt att betala avgift till a-kassan varje månad. En titt på arbetslöshetsförsäkringens ersättningsnivåer visar att de successivt har urholkats, endast 5 procent av dem som får a-kassa erhåller 80 procent ersättning av sin senast anmälda inkomst. Det har blivit svårt att klara sig på a-kassan, även kortvarigt mellan två jobb.

Det betyder att arbetslöshetsförsäkringen i praktiken inte alls fungerar som en försäkring, utan som ett grundskydd som måste kompletteras på olika sätt – den arbetslösa får ta av sina besparingar, leva av partnerns eller föräldrarnas inkomst eller uppsöka kommunens socialtjänst för att ansöka om ekonomiskt bistånd.

Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle att allt fler medborgare ska hänvisas till försörjningsstöd. Det är dags att göra arbetslöshetsförsäkringen obligatorisk och återföra det ekonomiska ansvaret för de arbetslösa till staten!

Tröskeln in till systemet måste bli lägre och anpassas bättre till dagens arbetsmarknad där vi har en stor andel tidsbegränsade anställningar. Ersättningsnivåerna måste höjas för att var och en ska ha en rimlig möjlighet att försörja sig. Det är också av största vikt att de tre försörjningssystemen – arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring och försörjningsstöd – samverkar med varandra eftersom de ofta är kommunicerande kärl för den som står utanför arbetsmarknaden. Ett exempel är att förenkla rapportering och kontroll av inkomstuppgifter i stil med hur Skatteverket har förenklat självdeklarationen till nytta för både individen och myndigheten.

Politiska viljor drar åt olika håll. Socialförsäkringarna en av de politiska frågor där det är som mest angeläget att hitta konsensus för att bidra till en stabil samhällsutveckling. Vårt hopp står till den parlamentariska socialförsäkringsutredningens fortsatta arbete, där det finns en gyllene chans att skapa en långsiktigt hållbar politisk samsyn.

A-kassan var tänkt att fungera som en försäkring vid arbetslöshet. Vi som på nära håll arbetar med samhällets ansvar för försörjningsfrågor ser att den har stora brister i att fungera som ett nät som fångar upp. Den har snarare likheter med ett alltför grovt såll. Förvillande likt men med helt olika effekter.

Lotta Persson, ordförande Föreningen Sveriges Socialchefer

Leif Söderholm, regionansvarig FSS Stockholm-Gotland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Socialförsäkringar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev