fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

A-kassan kräver en politisk kompromiss

Sjuka och arbetslösa behöver bättre villkor snarast, men partierna är oeniga och regeringen har skjutit på frågan till efter valet. Miljöpartiet presenterar nu en kompromiss som kan lösa upp knutarna, skriver partiets gruppledare i riksdagen.

Publicerad: 7 maj 2014, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialförsäkringarArbetsmarknad

Det är bra att regeringen tillsatte den stora och breda socialförsäkringsutredningen. Problemet är bara att den inte har kommit någon vart under de snart fyra år som den suttit. Socialdemokraterna försvarar den fackliga linjen att a-kassan bara ska vara till dem som har haft ett arbete, och moderaternas så kallade arbetslinje innebär att man vill lägga allt ansvar på individen. Ingen av dem vill göra trygghetssystemen till en valfråga. Därför har utredningen fått förlängd tid med utredningsarbetet till januari 2015, då den ska vara klar. Det är inte att ta ansvar. Det är att sätta partipolitik och valtaktik före människors välfärd.

Alliansen gick till val på att minska det så kallade utanförskapet – men det har misslyckats.  Enligt nya siffor från Statistiska Centralbyrån så var utanförskapet förra året 14,6 procent, eller omräknat till individer 814 689 personer.  Många hänvisas till försörjningsstöd som inte bara är dåligt för individen utan också för kommunerna, som då tvingas täcka kostnaderna genom att ta pengar från annan verksamhet som till exempel skolan, vården eller omsorgen.

Sverige behöver en offensiv politik med investeringar som gynnar småföretag och möter klimatutmaningen. Det är en politik som skapar nya jobb. I en ny tid, med en helt annan arbetsmarknad än när nuvarande socialförsäkringssystem skapades, behövs ett nytänkande. Miljöpartiet anser att socialförsäkringen ska vara ett statligt ansvar, och att kommunerna inte ska behöva agera som ett slags gummiband åt staten när arbetslösheten ökar och systemen inte hänger med.

Miljöpartiet har tidigare presenterat ett eget förslag till moderniserat trygghetssystemen, med en gemensam allmän försäkring som gäller både som sjuk eller arbetslös. Tyvärr har vi inte fått gehör för det. Därför föreslår Miljöpartiet en kompromiss som borde kunna nå en bred politisk enighet.

Vårt förslag innebär för det första ett höjt tak i arbetslöshetsförsäkringen. Preliminärt handlar det om 200 kronors höjning av högsta dagpenning de första 100 dagarna. Därefter sänks nivån stegvis över tid ju längre arbetslösheten varar. Det lägsta steget är 50 kronor över dagens högsta ersättningsnivå. På sikt vill vi höja taket till samma nivå på ersättningen som i sjukförsäkringen.

För det andra föreslår vi ett gemensamt golv, en allmän grundförsäkring vid sjukdom och arbetslöshet för alla över 20 år som uppfyller något av följande villkor:

• Att man haft minst 7 000 kronor i månaden i inkomst av arbete i sex månader under de senaste tolv.
• Att man sökt hel- eller deltidsarbete aktivt eller deltagit i arbetsmarknadsprogram eller -utbildningar på heltid i sex månader under de senaste tolv.
• Att man varit studerande och avlagt examen. Tre månader av studierna räknas då med i tiden som arbetssökande.
• Att man varit något av ovanstående men blir sjukskriven i mer än 14 dagar och saknar sjukpenninggrundande inkomst.

Miljöpartiet vill nå en bred politisk majoritet för en modern försäkring som ger trygghet, rimlig ersättning och uppmuntrar till delaktighet på arbetsmarknaden. Det här förslaget innebär att de fackliga a-kassorna finns kvar och betalar ut inkomstrelaterad ersättning samtidigt som det införs en grundförsäkring vid både sjukdom och arbetslöshet som gäller alla. Vi är inte låsta vid detaljer, utan vill bryta dödläget. Vi är medvetna om att det krävs både politiskt mod och ansvar för att gå till handling. Men vi tror och hoppas att politiker i grunden vill sätta människors välfärd före partipolitik och valtaktik.

Gunvor G Ericson, gruppledare (MP) riksdagen, ledamot i socialförsäkringsutredningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev