Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

100 miljoner i statsbidrag till Bräcke: ”Jättepositivt”

Publicerad: 27 september 2022, 14:11

100 miljoner till Bräcke i form av tillfälligt statsbidrag beslutade Delegationen för kommunal ekonomi i balans på tisdagen.

Foto: Bräcke kommun

Drygt 250 miljoner kronor delas ut till nio kommuner och tre regioner i form av riktade statsbidrag, enligt ett beslut från den så kallade Kommunakuten. 100 miljoner går till lilla Bräcke, som säger att beskedet är ”positivt men inte okomplicerat”.

Ämnen i artikeln:

Region Jämtland Härjedalen

JD


Det är andra svängen av tillfälliga statsbidrag som nu beslutats om, av totalt 750 miljoner kronor som Delegationen för kommunal ekonomi i balans – även kallad Kommunakuten –har att dela ut till 2024. Vid första beslutstillfället beslutade man om totalt 207 miljoner till åtta kommuner och två regioner. 

Nu är det nio kommuner och tre regioner som får ta del av statsbidragen och några av beloppen som sticker ut är 42,9 miljoner kronor till Region Västernorrland och 22,7 miljoner kronor till Mullsjö. 

Överlägset största summan delas ut till Bräcke i Jämtland, som får 100,3 miljoner kronor i tillfälligt bidrag. Ansökan gällde 342,9 miljoner och när Dagens Samhälle når kommunstyrelsens ordförande Richard Nilsson (S), säger han att beskedet är ”jättepositivt men inte okomplicerat”. 

– Vi har ganska många tuffa beslut framför oss eftersom det är stora grejer det här, som även involverar politiken. Vilka bidragspengar som vi kan nyttja är inte klart, för dettakräver ju motprestationer, säger han.  

Den stora kostnadsposten som angetts i ansökan är en ny skolbyggnad, och 100 miljoner täcker ungefär halva den kostnaden. Resten av beloppet måste då lånas upp, vilket enligt Richard Nilsson inte är självklart. 

Till syvende och sist är de 100 miljonerna ett erbjudande till kommunen, betonar Delegationens ordförande Clas Olsson, till vardags generaldirektör för Ekonomistyrningsverket.

– Bräcke behöver inte tacka ja till erbjudandet utan kan välja att säga att de inte kan fixa fram de andra pengarna som behövs. Vi kommer inte att bli ledsna för det. Väljer de att gå in i det, då måste de göra det, säger Clas Olsson.  

Generellt har åtgärderna som nämnts i ansökningarna inte hållit högsta kvalitet, säger han. 

– Ibland är det väldigt luddigt vad som de ska göra, ibland lite småfräckt. Ibland är det saker som inte går i linje med förordningens syfte. De kan inte redovisa tillräckligt tydlig effekt av den. 

Kommunakuten har ytterligare fem beslut att fatta under hösten, nästa tillfälle är den 25 oktober.  

Läs mer:

Bräcke tvingas skära ner – ”Skolan blir den stora uppgiften” 

Kommunakuten: Här är kommunerna som får första krisbidragen

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev