Nyhet
Visselblåsare
29 januari 2021 kl 10:35

Visselblåsare får skadestånd av Båstad

Båstads kommun är beredd att betala skadestånd till Yasra Delpisheh som blev uppsagd efter att ha påtalat missförhållanden inom socialtjänsten. Men hon överväger att driva rättsprocessen vidare.

I somras stämde Yasra Delpisheh Båstads kommun för brott mot visselblåsarlagen, som Dagens Samhälle tidigare berättat om. Hon hävdade att hon blivit uppsagd från sin tjänst som chef för enheten för barn och unga vid socialtjänsten på grund av att hon slagit larm om missförhållanden. Det handlade bland annat om orosanmälningar som blivit liggande i flera år.

Nu rapporterar SVT Nyheter Helsingborg att Båstads kommun är beredd att betala ett skadestånd på 200 000 kronor till henne. Kommunen går också med på att ogiltigförklara uppsägningen, men vill inte återinsätta henne i tjänst. Därför måste kommunen också betala ut 16 månadslöner i enlighet med lagen om anställningsskydd.

I sak hävdar kommunen fortfarande att uppsägningen inte berodde på repressalier för att hon påtalat brister. Yasra Delpisheh är inte nöjd med det beskedet och överväger att driva processen vidare.

”Jag har inte drivit det här rättsligt för att få skadestånd. Jag har en lång repressalielista och mycket material. Nu behöver vi titta på alternativen. Domstolen har inte klubbat någon förlikning och vi behöver titta igenom vad vi har för rättsliga möjligheter för att faktiskt få visselblåsarlagen prövad”, säger hon till SVT Nyheter Helsingborg.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 29 januari 2021 kl 10:35
Uppdaterad: 29 januari 2021 kl 10:39