Nyhet
17 november 2016 kl 00:15

Denna artikel publicerades för 3 år sedan

”Vi kanske har en överkonsumtion av öppenhet”

Bara för att man har en offentlig roll behöver man inte göra sig tillgänglig för mobbning, säger Agneta Blom (S), fullmäktiges ordförande i Örebro – och hotutredare.

Agneta Blom var huvud­sekreterare i den statliga utredningen om hot och våld mot förtroendevalda, Jakten på makten, för tio år sedan. Efter valet 2014 blev hon fullmäktigeordförande i Örebro.

Hon talar om den samhällsomvandling som lett till ökad utsatthet för politikerna. Men hon vill också problematisera denna utsatthet.

– Hur mycket behöver förtroendevalda exponera sig? Vi kanske har en överkonsumtion av öppenhet. Vi måste fundera över hur mycket vi ska använda till exempel sociala medier.

Hoten är allvarliga, och ett tydligt hot mot demokratin, framhåller Agneta Blom, som vill se fler åtgärder från regeringen. Men hon tycker också att den som vill vara ”jätteexponerad”, och finnas på olika sociala medier, kanske måste lära sig att hantera den utsattheten. 

– Mycket på nätet är bara snack. Det är obehagligt, men oftast inte direkt farligt. Politiker är olika känsliga; en del har en ibland onödig rädsla, andra tar alldeles för lätt på hoten. Att avskaffa alla onda handlingar är ett ideal, men det kommer aldrig att hända.

Att kommunhusen får lås, spärrar och passerkort ser Agneta Blom inte som något problem. 

– Det kan ju faktiskt öka tillgängligheten. En reception som ger service och hjälper besökare till rätt person och plats; det är ju snarare att öppna verksamheten, inte stänga. Och så får man säkerheten på köpet.

LÄS ÄVEN: Två av tre kommuner har skärpt säkerheten. 

Skribent

Magnus Wrede
politisk reporter Dagens Samhälle

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 17 november 2016 kl 00:15
Uppdaterad: 17 november 2016 kl 13:44