Nyhet
Äldreboende
14 januari 2021 kl 09:38

Vårdstrejken: Parterna ska svara medlarna i dag

Nu har Kommunal och Vårdföretagarna tagit emot ett bud från medlarna i ett försök att undvika strejk på privata äldreboenden.

Hotet om strejk gäller ett antal privata äldreboenden och konflikten handlar framför allt om löneökningar. Facket vill ha lika stora löneökningar som förbundet fick igenom med de offentliga vårdgivarna i våras.

Ekot var först med att rapportera om att parterna nu tagit emot ett bud för att undvika strejk, och enligt uppgifterna har man till klockan 14.00 på torsdagen på sig att ta ställning till det.

Almega Vårdföretagarnas förhandlingschef Per Östlund bekräftar till TT att parterna fått ett förslag som man kommer ta ställning till under dagen. Han vill dock inte bekräfta att någon tidsfrist är satt till 14.00.

– Medlingen pågår och kommer fortsätta under dagen, säger Östlund.

Klart är att om parterna inte kommer överens bryter konflikt ut i morgon fredag med en nyanställnings- och övertidsblockad som gäller samtliga privata vårdföretag. I ett andra steg, från den 22 januari, går personal vid ett större antal äldreboenden och vårdföretag ut i strejk om ingen lösning nåtts innan dess.

Hur bedömer du sannolikheten att ni löser det här innan i morgon?
– Det kan jag inte kommentera. Men det är naturligtvis tron och förhoppningen. Det är illa om en konflikt bryter ut under rådande läge. Vi har verkligen gjort allt, säger Per Östlund.

Huvudfrågan är enligt arbetsgivarparten att hitta finansiering för den extrasatsning på yrkesutbildade som Kommunal föreslagit.

– Vill man ha mer måste man ju hitta någon annanstans där man kan motivera det, och det är det som varit svårigheten.

TT söker Kommunal för en kommentar.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 14 januari 2021 kl 09:38
Uppdaterad: 14 januari 2021 kl 09:39