Nyhet
Ekonomi
24 september 2020 kl 14:59

Vårdchefer ställde in möte med politiker – inför sparbeslut

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund (M) ville träffa vårdchefer för att diskutera sparåtgärder – men mötet ställdes in. ”De hade inte tid”, var förklaringen.

Besparingar planeras inom Region Västernorrland och om två månader tar regionfullmäktige beslut om det sparpaket som presenterats. Häromdagen hade Lena Asplund, moderat ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden, kallat till ett möte där både förvaltningschefen Lena Carlsson och flera verksamhetschefer skulle delta. 

Men mötet med verksamhetscheferna ställdes in med kort varsel – av Lena Carlsson. Enligt förvaltningschefen hade cheferna inte tid, uppger SVT Västernorrland.

I början av september presenterade ansvariga för specialistvården ett sparpaket som ska få ekonomin i balans till 2022.

  • I planen ingår bland annat att all kirurgisk verksamhet i Sollefteå läggs ned – och flyttas till Sundsvall.
  • För sjukhuset i Örnsköldsvik innebär det att operationsverksamheten inom ortopedi läggs ned och 25 vårdplatser flyttas till Sollefteå.
  • 24 vårdplatser inom geriatriken ska försvinna, sex platser i Sollefteå och 18 i Sundsvall.
  • För psykiatrins del ska dagens 13 vårdplatser ersättas med en mobil enhet.

De senaste årens utveckling när det gäller inhyrd personal måste brytas, enligt planen. Förhoppningen är att det där ska gå att kapa runt 100 miljoner kronor i kostnader.

Totalt omfattar handlingsplanen åtgärder som ska kapa kostnaderna med 192 miljoner kronor – som ett första steg. För att klara målet för 2022, en ekonomi i balans, krävs ytterligare nedskärningar, uppger SVT Västernorrland.

Hela förslaget kan du läsa här.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 24 september 2020 kl 14:59