Nyhet
Livsmedel
26 november 2020 kl 10:29

Vändningen – dansk mat inte närproducerad

Bara några dagar efter att Region Skåne förslog att mat från Danmark skulle kallas närproducerad drar man tillbaka definitionen. Kritiken blev för hård.

Region Skåne har som miljömål att andelen livsmedel som är antingen närproducerade, ekologiska eller både ska uppgå till minst 70 procent av den totala livsmedelsbudgeten i år.

Men ”närproducerat” har inte varit definierat. Därför beslutade regionstyrelsen i mitten av november att definiera ”närproducerat”. Definitionen man landade i var: ”Livsmedel som har sitt ursprung och är förädlat i följande regioner: Region Skåne, Region Jönköpings län, Region Kronoberg, Region Kalmar län, Region Blekinge, Region Östergötland, Region Halland, Västra Götalandsregionen samt hela Danmark.”

Definitionen fick kritik från bland annat skånska lantbrukare som menade att detta var ett hårt slag mot de lokala lantbrukarna, och den nationella livsmedelsstrategin.

Nu drar Allians för Skåne tillbaka sitt förslag.

– Vi underskattade symbolvärdet av att Danmark är med i den definition av närproducerat som regionstyrelsen antog nyligen. Vi har uppenbarligen inte lyckats att förklara vad beslutet egentligen betyder, därför drar vi tillbaka vårt förslag, säger Per Einarsson (KD), gruppledare för Kristdemokraterna, i ett pressmeddelande.

– Vi kommer även att kontakta Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), för att påpeka att därifrån bör det komma en vägledning när det gäller vad som ska räknas som ”närproducerat”. Frågan är ju inte bara en fråga för Skåne, säger Annette Linander (C), gruppledare för Centerpartiet, i samma pressmeddelande.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 26 november 2020 kl 10:29