Nyhet
Livsmedel
22 januari 2021 kl 12:00

Upphandlade kor ger mer närproducerat kött

Nu startar snart Härjedalens kommuns årliga upphandling av kor. Det är en del i att öka andelen närproducerat kött i äldreomsorgens kök.

För tredje året i rad köper Härjedalens kommun in nötdjur på rot från lokala bönder. Slakten av djuren sprids ut över året och köttet serveras sedan på kommunens äldreboenden.

– Det är oerhört uppskattat, säger Åke Remén, arbetsledare och kock i storköket i Sveg, till Land Lantbruk.

Det finns ett politiskt beslut på att köpa in ett antal nötdjur från lokala bönder varje år. Förra året köptes 20 djur. Hur många djur som ska köpas in i år beror på hur många av länets bönder som är intresserade och vilken kapacitet de har.

40 kor skulle täcka äldreomsorgens hela behov av nötkött under ett år, enligt Åke Remén.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 22 januari 2021 kl 12:00