Nyhet
Juridik
18 februari 2021 kl 10:00

Tidigare kommunalråd friad från misstankar om brott mot tystnadsplikten

AnnSofie Andersson (S), tidigare kommunalråd i Östersund, är inte längre misstänkt för brott mot tystnadsplikten. Hur det blir med anmälan om trolöshet mot huvudman är fortfarande oklart.

Den 4 december 2020, beslutade en enig styrelse i kommunens moderbolag Rådhus AB vid ett extra sammanträde att lämna in en polisanmälan mot AnnSofie Andersson.

Detta på grund av uppgifter som framkommit i förundersökningen som ledde fram till mutåtalet mot Daniel Kindberg, före detta ordförande i Östersunds FK samt tidigare vd i Östersundshem.

Av förundersökningen framgår att polisen i juni 2018 avlyssnat telefonsamtal mellan AnnSofie Andersson och Daniel Kindberg.

I förundersökningsprotokollet återges samtal där AnnSofie Andersson lämnat uppgifter till Daniel Kindberg från Östersundshems egen utredning av hans agerande som bolagets vd.

Styrelsen för Rådhus AB ansåg att AnnSofie Andersson läckt sekretessbelagda uppgifter och ville att polisen skulle utreda om AnnSofie Andersson gjort sig skyldig till brott mot tystnadsplikten och trolöshet mot huvudman.

Nu har chefsåklagare Stefan Ekeroth gjort bedömningen att inget brott mot tystnadsplikten har begåtts.

– Min bedömning är att det inte föreligger någon misstanke om brott. Det finns inget lagstöd för att påstå det och även om det hade gjort det så hade brottet varit preskriberat för det hände för så pass länge sedan, säger Stefan Ekeroth till Östersunds-Posten.

Utredningen i ärendet som gäller trolöshet mot huvudman pågår fortfarande, men ingen har delgivits misstanke.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 18 februari 2021 kl 10:00
Uppdaterad: 18 februari 2021 kl 13:05