Nyhet
Demokrati
15 december 2020 kl 14:03

Tågade ut ur fullmäktige – då fick mötet avbrytas

Ledamöterna från M och SD fick inte svar på sina enkla frågor. Då gick de hem. Varpå fullmäktige i Gällivare måste avbrytas.

Ledamöterna i M och SD hade ställt sina enkla frågor en vecka i förtid, i enlighet med kommunfullmäktiges regler. Frågor om nya förskoleavdelningar och gatubelysning.

Men under det senaste fullmäktigemötet röstade majoriteten nej till att frågorna skulle få ställas.

– Utifrån vår arbetsordning och kommunallagen ska enkla frågor i princip kunna besvaras med ja eller nej. Ändå kommer det frågor som inte alls är enkla, säger Henrik Ölvebo (MP), kommunstyrelsens ordförande i Gällivare, till SVT Norrbotten.

M:s och SD:s ledamöter lämnade därför mötet i protest. Antalet ledamöter i fullmäktige är reducerat på grund av pandemin och efter uttåget var fullmäktige inte längre beslutsmässigt utan fick avbrytas.

– Det är inte seriöst att gå hem när man inte får som man vill, kommenterar Henrik Ölvebo i samma SVT-intervju.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 15 december 2020 kl 14:03