Nyhet
DS Poll of polls
16 april 2015 kl 15:48

Denna artikel publicerades för 5 år sedan

Sverigedemokraterna slår nya rekord

Jimmie Åkessons comeback i Skavlan och infekterade strider mellan SD och ungdomsförbundet SDU har inte påverkat partiet negativt. Tvärtom. I flera aktuella opinionsmätningar sätter SD nya opinionsrekord.

I norska Sentio, publicerad på torsdagen, får Sverigedemokraterna sin högsta notering hittills: 17,8 procent. Dessförinnan har Demoskop noterat 15,7 procent i april och Sverige tycker (Aftonbladet) 16 procent. 

Det betyder att i de tre mätningar som publicerats hittills i april – med sammanlagt 4 140 röster – hamnar SD på hela 16,4 procent i snitt. 

Enligt totalmätningen DS Poll of polls – baserat på åtta mätningar i mars-april med sammanlagt 12 300 intervjuer – ligger SD dock på 15,4 procent. Sedan valet i september har opinionsstödet ökat med inte mindre än 20 procent (från 12,9 till 15,4).

Över en miljon svenskar säger att de idag skulle rösta på SD. Trenden är starkt uppåt. Samtidigt har Socialdemokraterna försvagats betydligt, medan Moderaterna ökar något. På partinivå kan man även notera att FP i aprilmätningarna ligger på samma låga nivå som KD: 4,3 procent.

Blockskillnaden är i de tre aprilmätningarna endast 0,7 procentenheter. Opinionsundersökningar har nyligen visat ett kraftigt minskade förtroende hos allmänheten för den så kallade Decemberöverenskommelsen.

Dagens Samhälles Poll of Polls är en viktad sammanställning av konsensusopinionen i Sverige just nu. Den senaste uppdateringen hittar du här.

Skribent

Mats Edman
chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 16 april 2015 kl 15:48
Uppdaterad: 17 april 2015 kl 07:48