Nyhet
Arbetsmiljö
13 november 2020 kl 10:45

Stressad hemtjänstpersonal blir domstolsärende

Den 1 maj skulle Göteborgs stad ha åtgärdat problemen i appen som hemtjänstpersonalen använder. Så har inte skett. Nu hotar Arbetsmiljöverket med ett vite på 800 000 kronor, skriver GP.

Appen Plugo introducerades 2018 som ett verktyg för Göteborgs stad att styra arbetet i hemtjänsten. Men hemtjänstpersonalen var inte nöjda med verktyget.

I december 2018 skickade skyddsombud i staden in sammanlagt 55 anmälningar till Arbetsmiljöverket eftersom appen gjorde att personalen kände sig stressade och övervakade.

Arbetsmiljöverket konstaterade 2019 att det fanns problem med verktyget och gav Göteborgs stad till den 1 maj i år att åtgärda felen.

Vid inspektionen visade det sig att de tekniska problemen med appen var åtgärdade men att det fortfarande inte fanns något tid för resor och andra kringuppgifter för personalen i appens scheman.

– Det har blivit värre. Nu ska vi tekniskt sett flyga mellan adresserna. Och med covid finns det inte heller någon tid avsatt för att ta av och på skyddsutrustning, säger Silvana Vretoska, skyddsombud för hemtjänsten i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo, till Göteborgs-Posten.

Därför har Arbetsmiljöverket i veckan lämnat ett viteskrav på 800 000 kronor mot Göteborgs stad till förvaltningsrätten.

– Det är naturligtvis jättebeklagligt att vi inte har klarat av att åtgärda de här bristerna, säger Elisabet Lann (KD), kommunalråd med ansvar för äldrefrågor, till Göteborgs-Posten.

Skribent

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 13 november 2020 kl 10:45
Uppdaterad: 13 november 2020 kl 12:40