Nyhet
Sjukvård
4 februari 2021 kl 09:00

Stor skillnad i ersättning till covidpersonal

Eventuell extra ersättning till personal som arbetar med covidsjuka skiljer sig mycket åt över landet, visar en enkät som Sveriges Radio Ekot har skickat till landets 21 regioner.

Totalt svarade 20 regioner på Ekots frågor och av dem säger strax över hälften, elva regioner, att personal som arbetar med covidsjuka får extra betalt – men under hur lång tid och hur mycket varierar.

I Dalarna får covidavdelningspersonal 5 000 kronor extra per månad tills vidare.

– Både för att rekrytera och behålla personal tog vi det beslutet, säger Karin Stikå Mjöberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i Dalarna, till Ekot.

I andra regioner får all personal eller all hälso- och sjukvårdspersonal ett engångsbelopp. I exempelvis Gävleborg får alla inom hälso- och sjukvården en engångssumma på 10 000 kronor.

Det finns också regioner som inte betalar något extra alls, däribland Västerbotten, som i stället har valt att ge alla regionens anställda ett presentkort.

– Det har varit en svår fråga, för det är väldigt många och på lite olika sätt, som har varit berörda av covidvården, säger Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande i Västerbotten, till Ekot.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 4 februari 2021 kl 09:00