Nyhet
28 september 2020 kl 11:26

Stängda bibliotek till förvaltningsrätten

Sölvesborgs beslut att stänga biblioteken och musikskolan på obestämd tid kan tas upp i förvaltningsrätten i Växjö.

Det var i mars som Rolf Berg fattade det första beslutet som ett så kallat ordförandebeslut efter att en enig krisledningsnämnd uttalat sig positivt till förslaget att stänga samtliga kommunala bibliotek, musikskolan och fritidsgårdar. Strax efter sommaren förlängdes beslutet av Rolf Berg. När det sedan skulle förlängas igen i augusti var nämnden inte enig längre.

Rolf Berg. Foto: Sverigedemokraterna Sölvesborg

– Jag har pratat med första och andre vice ordföranden, men de hade synpunkter, så jag fattade själv ett ordförandebeslut, sa Rolf Berg till BLT efter att han hade fattat det tredje beslutet.

Denna gången var beslutet att öppna fritidsgårdarna igen men att behålla biblioteken och musikskolan stängda på obestämd tid tills kommunens tjänstemän kunde visa att öppningen kunde ske utan att ”innebära någon som helst ökad risk för samhällsspridning”.

Nu har beslutet anmälts till förvaltningsrätten i Växjö som kan ta upp fallet nästa år. I anmälan skriver privatpersonen bland annat: ”Kan en så central och viktig verksamhet stängas ner på obestämd tid? Är det förenligt med kommunallagen att ett så omfattande beslut tas som ordförandebeslut utan att behandlas av ansvarig nämnd eller rent av i kommunfullmäktige?”

Enligt Svensk Biblioteksförening var det Sölvesborg, Trelleborg, Staffanstorp och Rättvik som stängde sina bibliotek med hänvisning till risk för smittspridning.

Skribent

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 28 september 2020 kl 11:26