Nyhet
Coronaviruset
30 mars 2020 kl 11:35

Skriande behov av arbetskraft i kommunerna

Tusentals tillfälliga jobb finns att söka i kommunerna när den ordinarie personalen är sjukskriven. Och värre väntas situationen bli.

Den ordinarie personalen uppmanas stanna hemma vid minsta förkylningssymtom vilket ger luckor i många kommuner. De behöver nu nyanställa för att stå rustade vid en fördjupad coronakris.

Personal efterlyses till barnomsorg, skola, kök, städ, transporter, vaktmästeri och omsorg i så gott som hela landet.

I Östersund är personalbortfallet inom förskolan just nu mellan sex och 30 procent. I vård och omsorgen är omkring var femte sjukskriven. Häromveckan lade kommunen ut en jobbannons som fick 150 ansökningar, behovet är dock dubbelt så stort.

– Vi gör det här för att vara förberedda inför att vi får ännu fler sjukskrivningar än de vi redan har, säger kommundirektören Anders Wennerberg till SR Ekot.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 30 mars 2020 kl 11:35