Nyhet
Hederskultur
12 februari 2021 kl 09:35

SKR får 20 miljoner för arbete mot hedersvåld

Regeringen anslår 20 miljoner kronor till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för att stärka arbetet mot hedersförtryck.

Det är SKR som ansökt om pengarna, som ska användas för att stärka kompetensen hos personal som är närmast de berörda ungdomarna, inom socialtjänsten och skolan.

– Det här är ett oerhört prioriterat arbete för regeringen. Vi vet från ett antal kartläggningar att det är 7–9 procent av unga i storstäderna som lever under hedersförtryck, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) till TT och fortsätter.

– Vi vet att de här ungdomarna ofta vänder sig till personalen i skolan. De är oroliga om de pratar om det, och då är det enormt viktigt att skolan vet hur de ska reagera och agera, säger Stenevi.

SKR:s ansökan gäller för 2021 och organisationen anslår själva sex miljoner kronor. SKR ska återkomma med en detaljerad plan till regeringen för hur pengarna ska användas.

– Jag har förtroende för att det blir en klok plan. SKR har den viktiga infrastrukturen för att nå ut i kommunerna med informationen, säger Märta Stenevi.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 12 februari 2021 kl 09:35
Uppdaterad: 12 februari 2021 kl 09:39