Nyhet
Sverigedemokraterna
5 oktober 2020 kl 11:55

SD:s budgetkupp i Munkedal överklagas av tre partier

”Det ska inte vara så lätt att manipulera demokratin”, säger Liza Kettil, socialdemokraternas gruppledare i Munkedal.

På kommunfullmäktiges möte i Munkedal förra veckan fanns det fyra budgetförslag att ta ställning till. Moderaterna och Liberalerna hade ett förslag, Socialdemokraterna och Centerpartiet ett annat, Kristdemokraterna ett och fullmäktiges största parti Sverigedemokraterna ett förslag. 

I kommunstyrelsen vann förslaget från S och C. Trots detta lade kommunfullmäktiges ordförande Heikki Klaavuniemi (SD) fram SD-budgeten som huvudförslag. Efter fyra omröstningar stod det klart att övriga budgetar fallit och SD fick igenom sitt budgetförslag. Efter en röstningsrunda där SD:s förslag till slut ställdes mot KD:s – ett parti med bara två mandat.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna kommer nu att överklaga Sverigedemokraternas sätt att få igenom sin egen budget till Förvaltningsrätten.

Liza Kettil, oppositionsråd och socialdemokraternas gruppledare i Munkedal anser att kommunfullmäktiges ordförande Heikki Klaavuniemi  (SD) gjorde fel genom att inte låta fullmäktige votera om vilket budgetförslag som skulle vara huvudförslaget, utan som ordförande själv besluta det.

– Jag tänker överklaga beslutet för att se om det verkligen är lagligt. Skulle det visa sig att det är lagligt behöver lagen förändras, för det ska inte vara så lätt att manipulera demokratin, säger Liza Kettil till P4 Väst.

– Jag hade förväntat mig att de skulle göra det här, men de kommer tyvärr inte vinna något på det, säger Heikki Klaavuniemi (SD) till P4 Väst.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 5 oktober 2020 kl 11:55
Uppdaterad: 5 oktober 2020 kl 12:51