Nyhet
Coronaviruset
25 november 2020 kl 10:55

Så ska regionerna vaccinera mot covid-19

Vaccinering på universitet, vårdcentraler, äldreboenden eller i människors hem. Så planerar regionerna vaccineringen mot covid-19.

Den 1 januari ska Folkhälsomyndigheten vara klar med den nationella upphandlingen om hur ett vaccin mot coronaviruset ska levereras inom Sverige. Två veckor senare rullar de första leveranserna ut till regionerna, enligt upphandlingsdokument som myndigheten publicerat och som TT har tagit del av.

Det första steget i Sveriges vaccinering mot coronaviruset omfattar personer över 70 år samt vård- och omsorgspersonal.

Folkhälsomyndigheten har utifrån SCB-statistik beräknat att 2 640 000 människor ingår i den prioriteringsgruppen

I Västra Götalandsregionens epidemiberedskapsplan lyfts lokaler som vårdcentraler, sjukhus, barn- och mödravårdscentraler, skolor, vaccinationsmottagningar, och företagshälsovård som tänkbara alternativ.

Vissa regioner förbereder större, externa lokaler för vaccinering, däribland Region Jämtland Härjedalen som under influensavaccineringen hyrt Campus Östersund, rapporterar Dagens Medicin.

I Region Örebro län kommer vaccinationerna enligt vaccinsamordnaren Inger Nordin-Olsson att starta i extra rymliga lokaler med tidsbokning för att undvika smittrisker i väntrum, uppger TT.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson berättade på en presskonferens den 24 november att möjligheten finns för regionerna att vaccinera människor i deras hem.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 25 november 2020 kl 10:55