Nyhet
Demokrati
21 maj 2018 kl 11:20

Denna artikel publicerades för 3 år sedan

"Så jämför du kommuner enkelt"

Dagens Samhälle lanserar en ny databastjänst med fakta om landets samtliga kommuner. Kommunbarometern möjliggör rankningar och jämförelser med andra kommuner inom elva kategorier.

Som ett led i arbetet med att ta fram Årets superkommuner samlar Dagens Samhälle all data om Sveriges samtliga 290 kommuner i en ny tjänst på internet: Kommunbarometern.se.

Tjänsten bygger på en granskning av kommunerna inom elva kategorier som visar de senaste årens utveckling och aktuella status inom en rad områden, med ambitionen att fånga in framgångsfaktorer i kommunal utveckling och attraktivitet. Summan blir en bild av kommunernas relativa styrkor och en mängd möjligheter till jämförelser mellan kommunerna.

– Vi vill genom Kommunbarometern skapa ett transparent och enkelt verktyg där du som användare lätt ska kunna jämföra Sveriges kommuner inom en rad områden som till exempel kommunekonomi, skola, företagsamhet och arbetsmarknad, säger Olov Carlsson, chefredaktör och vd för Dagens Samhälle.

För varje kommun går det  att se var de har sina styrkor och svagheter och hur de ligger till i jämförelse med andra kommuner i landet, i sin kommunklass, i länet eller i jämförelse med användarens egen skräddarsydda kommunlista. Rankningslistor finns också för varje enkild kategori.

– För oss har det varit viktigt att bygga en pedagogisk databastjänst där det ska vara lätt att ta reda på hur Sveriges kommuner klarar sig och hur varje kommun enskilt utvecklas över tid. Kommunal framgång och attraktivitet går att påverka, även om alla kommuner naturligtvis har olika förutsättningar,- säger Olov Carlsson.

Databastjänsten lanseras i samband med Stora Samhällsgalan, men tjänsten kommer kontinuerligt att utvecklas och uppdateras med ny data och nya mätetal för att kunna tjäna som aktuellt beslutsstöd. 

Tanken bakom tjänsten är att databasen ska fungera som ett praktiskt och enkelt arbetsredskap för alla som funderar över kommunal styrning och över hur det kommunala uppdraget kan förbättras och utvecklas.

– Vi använder oss av en rad olika datakällor för att ta fram de olika mätetalen. Ambitionen är att Kommunbarometern ska fortsätta utvecklas och vi kommer över tid att tillföra fler parametrar utöver dem som finns nu från start i databasen, säger Olov Carlsson. 

– Vi vill att Kommunbarometern ska vara en levande databastjänst som kontinuerligt fylls på med ny data. Förhoppningsvis kan Kommunbarometern bli en källa till många diskussioner om hur Sveriges kommuner förvaltar välfärden, säger han.

Fakta
Fakta: Kommunbarometern.se

Du kan ta del av vår nya databastjänst Kommunbarometern på olika nivåer:

GRATIS

Topp 5 i de tre kommunklasserna i Årets superkommuner 2018, samt tidigare års rankningar kan ses av alla. 

FREEMIUM

Fortfarande gratis, men med digitalt konto, får du tillgång till hela listan med alla kommuners rankning.

PREMIUM

Vår Premiumtjänst bjuder på fördjupning i form av kommunsidor med de 75 nyckeltalen, en rad möjligheter att jämföra kommuner och uppdateringar.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 21 maj 2018 kl 11:20
Uppdaterad: 23 maj 2018 kl 16:24