Nyhet
Kommuner
27 april 2020 kl 10:38

Så förändrar coronakrisen fullmäktige

En stor majoritet av landets kommuner har redan gjort, eller planerar att göra, förändringar av kommunfullmäktiges arbete på grund av coronakrisen. Det visat en enkät som Sveriges Radios Ekot gjort.

Ekot har fått svar från 251 av landets kommuner. 239 av dem har gjort eller planerar att genomföra förändringar av fullmäktiges arbete.

Rapporter från lokaltidningar, och Dagens Samhälles samtal med kommunpolitiker, visar att det är vanligt att fullmäktige bantas så att färre ledamöter deltar på mötet, men på ett sätt som gör att valresultatet ändå avspeglas. Detta görs trots att fullmäktiges möten inte omfattas av förbudet mot sammankomster mer fler än 50 deltagare.

Andra vanliga åtgärder är att allmänhetens frågestund slopas, att man byter lokal eller att mötet helt enkelt skjuts upp.

Borås är ett exempel på en kommun där man slutit en form av borgfred och blivit överens om att försöka undvika heta debatter som kan dra ut på tiden.

Solna är bland de kommuner som bantat sitt fullmäktige.

­– Vi har väl inte direkt någon borgfred, men det är en annan tonalitet i debatten. Alla förstår att man inte ska hålla på och tramsa, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande.

 

Skribent

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 27 april 2020 kl 10:38
Uppdaterad: 27 april 2020 kl 10:48