Nyhet
Socialdemokraterna
27 oktober 2020 kl 10:37

S leder ny koalition i Bromölla

Sent på måndagen blev det klart: en brokig koalition med Socialdemokraterna i spetsen tar över styret i Bromölla.

I två månader har Bromölla varit utan politiskt styre sedan Sverigedemokraterna, som tog över i minoritet efter valet 2018, kastat in handduken.

Efter många och långa diskussioner, där det förhandlats om en rad konstellationer, valdes Jenny Önnevik (S) på måndagens fullmäktigemöte till ny kommunstyrelseordförande.

På tisdagsmorgonen presenterades de nya koalition som ska leda Bromölla: S, V, KD, C och L. Jenny Önnevik håller med om att sammansättningen är en aning ovanlig.

– Men politik är ju det möjligas konst. Har man bara något att samlas kring så tror jag att det går, säger hon.

För Bromöllas del handlar det inte minst om att få bukt med det ekonomiska underskottet. För 2020 visar prognosen ett minus på 17 miljoner kronor. Nästa år handlar det om 40 miljoner. 

– Vi vet att vi har en tuff period framför oss, säger Jenny Önnevik.

Därför antog kommunfullmäktige också en skattehöjning på 80 öre. Den väntas ge ett tillskott på 20 miljoner 2021.

Den nya koalitionen har endast 19 av 41 mandat i fullmäktige. 

– Vi kommer att behöva föra dialog med övriga partier i stora och viktiga frågor framöver, säger Jenny Önnevik.

Oppositionen består av SD, M och det lokala partiet Alternativet. De begärde inte votering om posten som kommunstyrelseordförande. Troligen släpper de i november också igenom det nya styrets budget.

– Det är svårt att säga hur de kommer att agera, men det finns ju inga förutsättningar att leda en kommun om man inte har sin budget att styra med. Väljer de att fälla vår så får de också ta de konsekvenser som det får, säger Jenny Önnevik.

Hon tillträder formellt sitt nya uppdrag den 1 januari, men i egenskap av förste vice ordförande leder hon redan nu kommunstyrelsens arbete.

Sverigedemokraternas Eric Berntsson avgick i mitten av augusti som kommunstyrelsens ordförande i Bromölla. Han hänvisade till personliga skäl, men var också tydlig med att han haft problem med att få stöd hos andra partier. Kort därefter hoppade även tre andra ledande sverigedemokrater av.

Läs också

 

Skribent

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 27 oktober 2020 kl 10:37
Uppdaterad: 27 oktober 2020 kl 10:46