Nyhet
Coronaviruset
16 april 2020 kl 11:31

Regioner redo coronatesta kommunanställda

Kommunanställda i Region Sörmland och Region Uppsala erbjuds nu möjligheten att provtas för covid-19. 

Kommuner i Sörmland har vädjat till regionen om hjälp med att testa personal. Behovet är särskilt stort inom äldreomsorgen och förskolan.

I förra veckan påbörjades provtagningen i utvalda kommuner. I tisdags beslöt ledningen för Region Sörmland att utvidga erbjudandet till samtliga kommuner. Syftet är att ta reda på om anställda är eller har varit smittade.

– Vi har nu provtagningskapacitet för kommunernas medarbetare, säger Marie Bennermo, chef för patientsäkerhet vid Region Sörmland, till SVT Sörmland.

Testerna görs i drive-in-stationer vid de tre sjukhusen i Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna där sjukvårdspersonal möter upp i skyddskläder. De som testas måste uppvisa symtom och ha uppmanats av sina chefer att göra provet.

Region Uppsala har tidigare låtit vårdpersonal testa sig. Då det inte längre råder brist på provtagningutrustning öppnas nu den möjligheten även för kommunanställda.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna se till att personal som behövs för den kommunala vården, och som har lindriga symptom, ska kunna gå till arbetet för att sköta vården, säger Erik Sköldenberg, chefsläkare i Region Uppsala till SVT Uppsala.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 16 april 2020 kl 11:31
Uppdaterad: 16 april 2020 kl 12:26