Nyhet
Coronaviruset
11 februari 2021 kl 09:50

Regioner oroas över att testsvar dröjer

I över hälften av landets regioner tror man sig ha en spridning av den muterade varianten av coronaviruset som först upptäcktes i Storbritannien.

Det visar en enkätundersökning som Ekot gjort, och som 18 av 21 regioner svarat på.

Men då analysen av testerna tar tid och bara kan göras på vissa laboratorier är det svårt för regionerna att veta hur omfattande spridningen är.

– Vi räknar med att kanske få svar på fredag eller måndag nästa vecka, men det är prover som vi har samlat ihop från veckan innan så då är vi redan en vecka borta i dag, säger Karin Jones, enhetschef för laboratoriemedicin i Norrbotten, till radion.

Fördröjningen av resultaten kan innebära att regionernas arbete med att begränsa spridningen påverkas, bedömer regionerna.

Men enligt Karin Tegmark-Wisell, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, är det viktigt att regionerna — oavsett antalet bekräftade fall — utgår från att de har en smittspridning av mutationerna.

– Vi måste fortsatt ha en hög följsamhet till de åtgärder som är, säger hon till Ekot.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 11 februari 2021 kl 09:50