Nyhet
Budget 2018
20 september 2017 kl 10:29

Denna artikel publicerades för 3 år sedan

”Regeringen har slösat bort högkonjunkturen”

— Det är en mycket expansiv budget, mitt i brinnande högkonjunktur, säger Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, om höstbudgeten. 

Vad för slags budget är detta? Är den offensiv, passiv, försiktig..?

— Den är ofokuserad och saknar tydlig riktning, i allt utom att spendera pengar. På kort sikt försvagar regeringen arbetslinjen samtidigt som man ökar bidragen och de offentliga utgifterna. Men vad som är värre är att regeringen inte genomför strukturella reformer som behövs på lång sikt, som att göra det mer lönsamt att arbeta och driva företag. Vad händer när konjunkturen vänder, räntan går upp och arbetslösheten ökar?

Var i budgeten syns det att vi närmar oss ett valår?

— Att regeringen anser sig ha så mycket mer pengar att spendera än alla andra bedömare. Det är en mycket expansiv budget, mitt i brinnande högkonjunktur.

Om du fick omprioritera en budgetpost och lägga resurserna under den på ett annat politikområde – vilken förändring skulle du göra?

— Bostadssubventionerna, som inte ens gillas av byggföretagen som får dem! I stället borde skatten på arbete sänkas, särskilt för dem med lägre löner.

Magdalena Anderssons största misstag i denna budget är….?

— Det gäller i och för sig inte bara den här budgeten utan även de föregående, och det är att regeringen har slösat bort högkonjunkturen och skjutit nödvändiga reformer på framtiden. Att tvingas göra dem under nästa lågkonjunktur kommer att bli mycket svårare och jobbigare.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 20 september 2017 kl 10:29
Uppdaterad: 20 september 2017 kl 10:32