Nyhet
Sjukvård
24 september 2020 kl 14:35

Privat aktör sökes till BB Karlskoga

Förlossningen i Karlskoga ska upphandlas. Regionfullmäktige ger grönt ljus till att gå vidare med upphandlingen.

Förra sommaren stängde förlossningen i Karlskoga på grund av att patientsäkerheten för akut sjuka nyfödda barn inte var tillräckligt god. I en plan för förlossningens framtid pekades årsskiftet 2024/25 ut som möjlig tidpunkt för återöppnande. Men den politiska ledningen i Region Örebro län vill att förlossningen ska öppna tidigare än så.

– Ända sedan förlossningen stängde har vi i den politiska ledningen tillsammans med tjänstepersonsorganisationen arbetat för att även framöver kunna erbjuda föräldrar möjligheten att föda på Karlskoga lasarett. På kort sikt klarar vi inte det i egen regi och då tror jag ett samarbete med en extern aktör blir en bra lösning, sade regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) i ett pressmeddelande tidigare i september.

I dag, torsdag, röstade en majoritet i regionfullmäktige ja till regionstyrelsens förslag att ge hälso- och sjukvårdsnämnden i uppdrag att påbörja en upphandlingsprocess, skriver Karlskoga tidning.

Det är inte total politisk enighet i frågan, bland annat motsätter sig Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna en upphandling, och Miljöpartiet och Moderaterna har sagt att de är tveksamma till om någon privat aktör vill och kan ta ett så litet uppdrag som förlossningen i Karlskoga. 

– Ska man lyckas med en upphandling så tror jag att man måste öka volymen på antal födslar på Karlskoga lasarett. Att få någon privat aktör att ge en offert på den volym som varit tidigare tror jag blir svårt då de skulle få problem med att få det att bli ekonomiskt gångbart, säger Mats Gunnarsson (MP) till Karlskoga tidning.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 24 september 2020 kl 14:35