Nyhet
Miljö
23 oktober 2020 kl 11:00

Preem satsar på förnybart i Lysekil

Preem ändrar sin ansökan och vill nu bygga om delar av anläggningen för att kunna fasa in förnybara råvaror.

I slutet av september drog Preem tillbaka den omdebatterade ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil. Samtidigt meddelade de att de skulle lämna in en ny ansökan under hösten.

I en ändring av raffinaderiets miljötillstånd kommer Preem nu att ansöka om att upprätta storskalig produktion av förnybara drivmedel vid raffinaderiet.

I ett första steg planerar Preem att genomföra en ombyggnation av den existerande anläggningen som i dag producerar diesel av miljöklass 1.

– Preems högsta prioritet är att påbörja storskalig förnybar produktion vid raffinaderiet i Lysekil och det är glädjande att vi nu ska ta det första, stora steget i raffinaderiets förnybara omställning, säger Magnus Heimburg, vd för Preem, i ett pressmeddelande.

När ombyggnationen är genomförd kommer anläggningen ha kapacitet att hantera upp till 40 procent förnybara råvaror, med ambitionen att på sikt nå högre nivåer.

Ombyggnationen kommer även innebära att motsvarande mängd fossil råvara fasas ut från anläggningen.

En ansökan om ändring av befintligt miljötillstånd planeras att lämnas in innan årsskiftet. Investeringsbeslut planeras under sommaren 2021. Anläggningen planeras att vara i drift senast år 2024.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 23 oktober 2020 kl 11:00