Nyhet
Brott
25 november 2020 kl 13:18

Politiker läckte känsliga uppgifter

Den dåvarande kommunstyrelseordföranden i Östersund läckte, enligt ett nytt åtal, känsliga uppgifter till en brottsmisstänkt person. Den nuvarande politiska ledningen överväger rättsliga åtgärder, uppger Östersunds-Posten.

Daniel Kindberg, tidigare vd för det kommunala Östersundshem och fotbollsklubben Östersunds FK, dömdes för ett år sedan till tre års fängelse för grova ekonomiska brott. Han nekar till brott och domen är överklagad.

Nyligen kom ett nytt åtal mot Daniel Kindberg, den här gången för mutbrott. Av förundersökningen i det målet framgår att polisen i juni 2018 avlyssnat telefonsamtal mellan den dåvarande kommunstyrelseordföranden AnnSofie Andersson (S) och Daniel Kindberg, vilket Östersunds-Posten var först med att berätta om.

Tidningen rapporterar hur det i förundersökningsprotokollet återges att AnnSofie Andersson till den då brottsmisstänkte Daniel Kindberg lämnade sekretessbelagda uppgifter från Östersundshems egen utredning av hans agerande när han var bolagets vd.

AnnSofie Andersson ingick vid den tiden i den “nödstyrelse” som Östersunds ledande politiker bildat sedan den ordinarie styrelsen avgått efter uppgifterna om oegentligheter i bolaget.

Bosse Svensson (C), nuvarande kommunstyrelseordförande i Östersund, reagerar med bestörtning efter att ha läst de delar av förundersökningen där samtalen mellan Andersson och Kindberg ingår.

– Jag har aldrig blivit så förbannad i politiska sammanhang någonsin. Det här går bortom allt. Först blir man stum, sedan blir man arg. Och ledsen. Och besviken. Men mest blir jag förbannad, säger han till Östersunds-Posten.

– Att politiska företrädare sätter andras eller eget intresse före kommunens. Korruption är det värsta man kan utsätta det demokratiska systemet för. Det urholkar förtroendet. Och jag kan inte beskriva det här som något annat än ett korruptivt beteende.

Östersund-Posten rapporterar att styrelsen för Rådhus AB, moderbolag för Östersunds bolagskoncern, tagit beslutet att låta en jurist utreda om AnnSofie Andersson kan ha agerat olagligt.

Dagens Samhälle har inte kunnat nå AnnSofie Andersson för en kommentar.

 

Skribent

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 25 november 2020 kl 13:18
Uppdaterad: 4 december 2020 kl 15:33