Nyhet
Kollektivtrafik
2 december 2020 kl 10:38

”Otillräcklig kompensation till kollektivtrafiken”

2,9 miljarder för att täcka förlusterna från minskade biljettintäkter på grund av pandemin. Alldeles för lite, anser Svensk Kollektivtrafik.
– Det är som att betala för snabbnudlar, men ställa krav på oxfilé, säger Kristoffer Tamsons, ordförande i Svensk Kollektivtrafik.

I somras gav regeringen ett tillfälligt, riktat stöd, på tre miljarder kronor till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna. Trafikverket har nu, på uppdrag av regeringen, hanterat ansökningarna och betalat ut pengarna.

Jenny Aminoff. Foto: Trafikverket

Totalt handlar det om cirka 2,9 miljarder och ersättningen baseras på hur mycket biljettintäkterna minskat i respektive region från mars fram till midsommar 2020 jämfört med 2019.

– Ersättningen säkrar transportsystemets tillgänglighet i coronatider. Kollektivtrafiken måste kunna fortsätta i tillräcklig omfattning för att undvika trängsel och minska smittspridning, säger Jenny Aminoff, utredningsledare på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Men enligt prognoser från Svensk Kollektivtrafik och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) kommer coronapandemin vid årsskiftet att ha medfört förluster om uppemot 7,5 miljarder kronor för kollektivtrafiken.

Kristoffer Tamsons. Foto: Anna Molander

Den riktade kompensationen för kollektivtrafikens samlade förluster är därför otillräcklig, menar Kristoffer Tamsons, ordförande i Svensk Kollektivtrafik.

– Pengarna täcker inte ens hälften av årets förluster. Värre är att nästa års kompensation är ännu mindre, trots att de ekonomiska utmaningarna i kollektivtrafiken blir allt större, säger Kristoffer Tamsons i ett pressmeddelande.

Regeringen har aviserat ytterligare 2 miljarder i kompensation nästa år. Svensk Kollektivtrafik räknar med att förlora lika mycket nästa år som man gjort i år om pandemin fortsätter, motsvarande 7,5 miljarder kronor.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 2 december 2020 kl 10:38
Uppdaterad: 2 december 2020 kl 13:27