Opinionsrekord för SD i nya mätningar

Sverigedemokraterna sätter nytt rekord i norska Sentios senaste opinionsmätning. Partiet får hela 17,5 procent av rösterna.

Obs! Dagens Samhälles Poll of polls har uppdaterats med nya siffror den 17 december

Norska Sentio har vid de två senaste valen varit mest träffsäkert av alla institut när det gäller Sverigedemokraterna. Eftersom Sentio ofta legat långt över övriga institut har man ifrågasatts och anklagats för att vara påverkat av SD-anhängare. 

Vad många inte känner till är att Sentio bland annat har norska Arbeiderpartiet som en av sina största kunder. I dag har den osakliga kritiken mot Sentio klingat av, och institutets mätningar anses varken bättre eller sämre än någon annan webbaserad tjänst.

Även Aftonbladets nya opinionstjänst Inizio (webbaserad) ger SD höga siffror i den mätning som också publicerades på torsdagen (11 december). Hos Aftonbladet/Inizio får Sverigedemokraterna 14 procent.

I december har fyra mätningar (Demoskop ger SD 13,5 procent, Yougov 17,7, Inizio 14 och Sentio 17,5) hittills publicerats med totalt 4 900 svaranden. Det vägda genomsnittet för dessa fyra decembermätningar ger följande utfall för riksdagspartierna:

S 29,5
M 25,4
SD 15,4
MP 6,9
C 6,3
V 5,1
FP 4,8
KD 4,1

För de nio senaste mätningar från perioden november-december i Dagens Samhälles Poll-of-polls (publiceras löpande) ligger det vägda medelvärdet för SD på 13,2 procent. Eventuell påverkan av regeringskrisen och det utannonserade extra valet är svagare än snittet för decembermätningarna enbart.

Här kan du alltid se de senaste mest kompletta opinionssiffrorna.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.