Nyhet
Sjukvård
17 juni 2020 kl 12:34

"Okontrollerad" spridning av covid-19 i Gällivare

Kommunen stänger sina fritids- och kulturanläggningar samtidigt som man vädjar till länstrafiken att stoppa kommunikationerna till och från Gällivare.

Gällivare kommun har en "okontrollerad och samhällsfarlig" spridning av covid-19, uppger kommunen på sin hemsida.

Kommunen bestämde under tisdagen att stänga alla fritids- och kulturanläggningar som badhus, bibliotek, sporthallar och museer.

– Kommunen kommer även under dagen att vända sig till länstrafiken i Norrbotten och vädja till dem att stoppa resandet till och från Gällivare. Det är en unik åtgärd, sade Stefan Nieminen, kommunikationsansvarig vid krisledningsgruppen på Gällivare kommun till TT på tisdagsförniddagen.

Ytterligare åtgärder väntas beslutas vid ett extra krismöte på eftermiddagen.

En kurva över antalet misstänkt smittade i kommunens vård- och omsorgsboenden visar att antalet nu är uppe på samma nivå som i påskas, efter att tidigare ha sjunkit. Smittan sprider sig också bland personalen i omsorgen, med hög sjukfrånvaro som följd.

Socialförvaltningen har vidtagit förstärkta skyddsåtgärder på kommunens boenden, men uppmanar kommuninvånarna att hålla avstånd, mötas digitalt i stället för fysiskt, och tänka på handhygienen. "...om inte alla i samhället gemensamt sluter upp bakom de restriktioner och anvisningar som Folkhälsomyndigheten utfärdat är vi snart tillbaka på samma höga nivå som vi upplevde under påskhelgen", skriver kommunen på sin hemsida.

Även på stora arbetsplatser som LKAB får kommunen rapporter om stor smittspridning. 

Smittskyddsläkare Anders Nystedt ser positivt på kommunens åtgärder och säger till SVT Norrbotten att situationen i kommunen är i nivå med hur det var i Stockholm när smittspridningen var som värst.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 17 juni 2020 kl 12:34
Uppdaterad: 17 juni 2020 kl 16:19