Nyhet
7 november 2012 kl 11:07

Denna artikel publicerades för 8 år sedan

Offentlig sektor köper </br>IT för 47 miljarder

Offentlig sektor köper IT för svindlande 47 miljarder kronor per år. Bara byggbranschen är större. Men bygget av e-samhället kan skaka om marknaden i grunden. DS har åter kartlagt den offentliga marknaden värd 860 miljarder.

Den offentliga IT-notan uppgår till 47
miljarder kronor per år. Kommunerna, inklusive kommunägda företag, står för 16 miljarder, landstingen för 8 miljarder och staten för 23 miljarder kronor.

Det betyder att offentlig sektor står för en fjärdedel av den svenska marknaden, i ökande. Det köps IT för mer pengar än privat skola och barnomsorg (38 miljarder), omsorg (31 miljarder) eller sjukvård (22 miljarder).

Men behoven av förändring och effektivisering är stora.
– Sektorn måste ge mer service för mindre pengar, säger Richard Werner, IT-expert på analysföretaget Radar.
– Här är IT avgörande. Men det krävs högre effektivitet och mer samverkan mellan kommuner, landsting och stat om man ska lyckas.


Framtidens e-samhälle ska byggas av staten via E-delegationen och kommuner och landsting genom Center för e-hälsa, Cesam. Målet är satt av regeringen. Sverige ska bli bäst i världen på offentlig IT.

– Det är en nationell kraftsamling, det största förändringsprojektet någonsin, säger Lennart Jonasson, chef på Cesam.

Här hoppas IT-industrin på ännu mer pengar. De offentliga IT-budgetarna är stabila också i lågkonjunktur.

– Efterfrågan är fortsatt hög, säger Bengt-Göran Kangas, chef för offentlig sektor på Logica.

Logica är en jätte på marknaden, som tillsammans med internationella systemleverantörer som HP, Tieto, IBM, Cap Gemini och Microsoft står för nästan 30 procent av de offentliga IT-köpen.

Bakom de stora kämpar ett stort antal mindre företag om resten. Med varierande framgång. Att ta sig in på marknaden är svårt.

Störst är infrastrukturspecialisten Atea, som förra året ökade sina intäkter från kommuner, landsting och myndigheter med 19 procent till 4 miljarder kronor.

– Datorn kommer in i skolan, intresset för molntjänster ökar och många vill ha infrastruktur för 24-timmarsmyndigheter, säger Carl-Johan Hultenheim, vd på Atea i Sverige.

Men offentlig sektor vill minska beroendet av de stora systembyggare som i åratal har levererat bulken av all IT. Många av deras system har passerat sina bäst före-datum och slukar för mycket pengar.

– Vi är inlåsta i något som sattes ihop för 20 år sedan. Vi måste skaka om marknaden, ta makten, skapa gemensamma lösningar och få loss pengar till utveckling, säger Lennart Jonasson.

Samverkan är nyckeln. Om 290 kommuner var 25 IT-förbund som kunde gå ihop om ekonomi- och personalsystem skulle det frigöra minst fem miljarder kronor, tror Cesam. Inom datorer kan man spara ett par miljarder till.

– Offentlig sektor måste sätta ner foten, välja bort och jobba tillsammans. Samma grundsystem är en förutsättning för e-samhället, säger Carl-Johan Hultenheim. 

Det skulle inte bara sänka kostnaderna och minska storföretagens dominans. Det skulle också öppna för nya smartare lösningar som kan hakas på grundsystemen, gemensamma upphandlingar och återanvändning av programmen.

Många är på väg mot det nya. I Småland samarbetar till exempel kommunerna på höglandet, landstingen samordnar e-journaler och Kammarkollegiet bygger ett gemensamt system för elektronisk upphandling.

Andra fortsätter som vanligt, på egen hand. Här är inte molnet, mobila tjänster eller medborgartjänster på internet aktuella på länge än.

Men att offentlig sektor är inlåst förnekas av storbolagen.

– Vi har ingen sådan strategi. Men systemfloran är enorm och systemen kritiska och svåra att byta ut, säger Bengt-Göran Kangas på Logica.

De stora leverantörerna märker av ökade krav från offentliga IT-köpare.

– De vill höja sin effektivitet och få bättre tjänster som leder till sänkta kostnader, säger Mats Brandt, chef för offentlig sektor på Tieto.

Men Lennart Jonasson på Cesam vill gå längre än så. Han vill skaka om.

– De stora ska inte ett dugg känna sig säkra på affärerna i offentlig sektor, säger han.
 

Här kan du beställa rapporten: 
dagenssamhalle.se/om2012

 

Läs mer i Dagens Samhälle nummer 39, 2012

Den offentliga miljardklubben
De tio största bolagen omsätter tillsammans 75 miljarder kronor på den offentliga marknaden. 

Kommunbolagen gör vinster i börsklass
Förra årets reslutat: 25 mmiljader kronor
 

Skribent

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 7 november 2012 kl 11:07
Uppdaterad: 13 november 2012 kl 08:38