Analys

Nördar bäst på att påverka EU-politiken

MP gör taktiskt rätt i att toppa sin EU-lista med klimataktivisten Pär Holmgren. I riksdagen må parti vara viktigare än person, men i EU-parlamentet är det tvärtom.

I förra veckan avtäckte Miljöpartiet sin vallista inför EU-parlamentsvalet i maj. På andraplatsen, efter kulturminister Alice Bah Kuhnke, står Pär Holmgren, före detta tv-meteorolog och sedermera klimatexpert och aktivist. Först därefter kommer tre av de fyra miljöpartisterna som i dag företräder partiet i Bryssel.

I ett pressmeddelande säger Holmgren: ”Jag är miljöpartist för att klimatet inte kan vänta. Det här är den sista mandatperioden EU har på sig för att bidra till en tillräckligt stor och snabb omställning för att klara klimatmålen.” För Holmgren är alltså partiboken och Brysselkarriären bara medlet; målet är klimatomställningen.

Genom att värva Holmgren försöker Miljöpartiet göra en uppföljare på succén med Isabella Lövin. Hon lockades till partiet inför EU-parlamentsvalet 2009 med löfte om fria händer att försöka göra EU:s fiskepolitik mer hållbar. Och hon levererade också.

Vad Isabella Lövin på den tiden, och vad Pär Holmgren i dag, tycker om partiets övriga politik verkar inte särskilt viktigt för MP. Det verkar också sekundärt att bereda EU-plats för trogna partiveteraner. Miljöpartiet har förstått att den säkraste vägen till inflytande i EU-politiken är att ha ledamöter som är erkända – helst internationellt – experter på en fråga.

EU-parlamentet fungerar nämligen annorlunda än den svenska riksdagen. Eftersom det inte finns någon EU-regering, finns det heller ingen regeringsmajoritet i parlamentet som per automatik klubbar lagförslag.

EU-parlamentarikerna själva har stort utrymme att skriva om lagförslag som de behagar och söka olika majoriteter för att få igenom dessa ändringarna i parlamentet. De EU-parlamentariker som bereder lagförslagen i parlamentet kallas rapportörer och har alltså stort inflytande över EU-lagarna.

Rapporterna fördelas utifrån partigruppernas storlek. Högergruppen EPP, den största i parlamentet, får ansvar för flest och viktigast rapporter. Men EU-ledamöter som är verkliga experter blir också ofta rapportörer. Även EPP tjänar på att släppa fram den allra bästa, även om det råkar vara en miljöpartist – han eller hon kommer nämligen kunna försvara parlamentets ståndpunkt mot såväl EU-regeringar som lobbyister.

Överlag är de svenska EU-parlamentarikerna faktiskt oftare rapportörer än ledamöter från andra länder, visar organisationen Votewatch. EU-svenskarna har med andra ord ett oproportionerligt stort inflytande över EU-lagarna.

Isabella Lövin blev just rapportör för den internationella delen av EU:s stora fiskereform. Hon var också ansvarig från den gröna gruppen för hela fiskereformen. Därmed satte svenska Miljöpartiet sin prägel på en jättereform som inte bara rör fisket i Sverige eller EU, utan i stora delar av världen. Lövin har förmodligen haft större påverkan som EU-parlamentariker än som svensk biståndsminister.

Partier vars ledamöter kan extremt mycket om någonting – må det vara hållbart fiske, insättningsgarantier i banker eller patentlagstiftning – ges alltså större inflytande i EU-parlamentet än vad de ”borde” ha.

Detta faktum är någonting som Moderaterna, som presenterade sin vallista tidigare i höstas, verkar ovetande om. Listans fyra toppnamn är alla noviser i EU-parlamentet, och ingen av dem är starkt profilerad i någon sakfråga som kommer att landa på EU-bordet under nästa mandatperiod.

I stället luktar Moderaternas vallista personalpolitik lång väg. Det är helt enkelt politiker på rätt nivå i hierarkin som har belönats med en valbar plats, utan att partiet gjort någon djupare analys av hur just EU-parlamentet fungerar.

Alla svenska partier som verkligen vill påverka EU-politiken borde börja med att fundera över vilka frågor som är allra viktigast för dem. Och sedan toppa vallistan med politiker som är riktiga nördar på just detta.

TRENDER

UPPÅT

Dieselförbud. Madrid, Paris och Bryssel har en kamp mot EU-kommissionen om dieselbilar. I förra veckan dömde EU-domstolen att det var olagligt när kommissionen 2016 mildrade utsläppskraven för nya dieselbilar. Denna dom innebär att de tre städerna kan gå vidare med planer att förbjuda nya dieselbilar.

NEDÅT

Belgiens regering. Än en gång är det regeringskris i Belgien. Regeringskoalitionen mellan de fransktalande liberalerna och de flamländska nationalisterna sprack efter oenighet om huruvida Belgien skulle gå med i FN:s migrationspakt i Marrakesh.

Bidrag till Babiš. EU-kommissionen stoppar alla EU-bidrag till det tjeckiska företaget Agrofert, som tidigare ägdes av Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš, på grund av intresse-konflikt. Babiš utreds i Tjeckien för korruption med EU-medel.

EU-Tories. EU-parlamentets EU-kritiska högergrupp ECR, som domineras av brittiska Tories och som SD sedan några månader ingår i, uppmanas av parlamentets ledning att betala tillbaka över 5 miljoner kronor till parlamentet. ECR misstänks ha använt EU-pengar felaktigt.

STÅR KVAR DÄR HON STÅR

Theresa May. Hon kritiseras i London för att ha skjutit upp brittiska parlamentets omröstning om det med EU färdigförhandlade brexitavtalet. Hon har fått kalla handen av övriga EU-länder om en omförhandling av avtalet. Samtidigt gick hon segrande ur den misstroendeomröstning mot henne som väckts av Torypartiets hårda brexitfalang.

 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.