Nyhet
Stora Samhällsgalan
20 april 2017 kl 00:15

Denna artikel publicerades för 3 år sedan

Nominerad: Sjöängen, Askersund

Ett ställe för alla. För gammal som ung. Öppet från morgon till kväll.
Sjöängen har blivit en verklig mittpunkt och mötesplats i Askersunds kommun.

För drygt tio år sedan började Askersund planera för en ny högstadieskola. Då väcktes tanken på ett hus som skulle fylla långt fler funktioner.

– Tidigt kom tanken på att skapa en mötesplats för hela kommunen, och lika tidigt fanns kulturkopplingen, säger Madeleine Andersson, kommunchef i Askersund.

Att hitta både-och-användningar blev vägledande för det fortsatta arbetet.

– Vi skulle ha slöjdsalar, men de kunde ju också användas kvällstid. Ett skolbibliotek, men det kunde också bli kommunbibliotek. Och självklart en aula, men varför inte lägga till lite mer pengar för att få en ny scen och kanske biograf i kommunen? ­säger hon.

Lite inspiration fick de ansvariga av ett besök i Vara, där gymnasieskolan är samlokaliserad med konserthuset.

I höstas kunde ”askersundarnas allrum” tas i bruk. En högstadieskola, men också fritidsgård, bibliotek, konsthall, storkök för all kommunal verksamhet, turistbyrå och en multisal för konserter, bio och andra föreställningar, för att bara nämna några av funktionerna. Och skolrestaurangen är även äldre­restaurang och café.

– Vi är jättenöjda med hur det blev och det är full aktivitet i huset. Vi lyckades också hålla oss under budget. Det här drevs som ett partneringprojekt, med ett nära samarbete mellan entreprenören Peab och kommunen, säger Madeleine Andersson.

Hon och kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S) satt med i projektgruppen. Slutkostnaden blev 250 miljoner kronor, drygt 10 miljoner under budget.

Biblioteket håller öppet alla dagar 8–22. När det inte finns personal på plats tar lässugna sig in med lånekortet.

”Sveriges vackraste kulturhus”, förklarade författaren Björn Ranelid när han invigde Sjöängen i höstas. ”Stadens bästa läge”, menar kommunchefen om placeringen i slänten ner mot sjön Alsen.

– Det fanns de som tyckte att vi var galna som byggde på en av de finaste platserna i Askersund. Men jag hör inget negativt nu. De flesta ser att det blev just den mötesplats vi drömde om, säger Madeleine Andersson.

– Men vi är inte färdiga. Verksamheten i huset kommer att utvecklas under flera år framåt. Det kanske aldrig ska bli riktigt färdigt, rentav.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 20 april 2017 kl 00:15
Uppdaterad: 27 april 2017 kl 11:29

Skribent