Nyhet
Digitalisering
29 december 2020 kl 14:19

Miljoner satsas på digitalisering i omsorgen

200 miljoner kronor ska gå till digital rustning av äldreomsorgen under 2021. Delar av pengarna går till de tio kommuner som redan kommit långt och ska stå modell för dem som har en bit kvar.

 

 

Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har tecknat en överenskommelse om 200 miljoner kronor för att ge kommunerna bättre förutsättningar att utveckla äldreomsorgen med digitalisering under 2021.

− Det finns en stor efterfrågan bland kommunerna att öka användningen av välfärdsteknik och att ta del av digitaliseringens möjligheter för att utveckla svensk äldreomsorg, säger Anders Knape, ordförande i SKR i ett pressmeddelande.

Av de 200 miljoner kronorna går 168,7 miljoner kronor till samtliga kommuner och 16,3 miljoner kronor till SKR för utveckling av ett kompetenscenter.

15 miljoner kronor fördelas på tio modellkommuner. Kommuner har själva fått anmäla intresse för att vara modellkommuner och i juni 2020 utsågs följande: Borås, Eskilstuna, Grästorp, Kalmar, Karlstad, Kramfors, Lund, Skellefteå, Uddevalla och Övertorneå.

De tio modellkommunerna har bland annat arbetat med att involvera äldre medborgare i digitaliseringen genom att erbjuda utbildning och vägledning i hur ny teknik fungerar. De har också utvecklat samarbetet med primärvården och gjort upphandlingar som andra kommuner kan inspireras och lära av.

SKR ska stödja kommunerna i frågor som rör förändringsledning, uppföljning, infrastruktur, juridik, informationssäkerhet och upphandling av digitala lösningar.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 29 december 2020 kl 14:19
Uppdaterad: 29 december 2020 kl 14:42