Nyhet
Budget 2021
17 september 2020 kl 07:33

Miljard till ny kommunakut

Regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna har kommit överens om att inrätta en ny kommunakut. Det skriver TT.

Förra gången det fanns en kommunakut i Sverige var under 90-talskrisen. I budgeten som presenteras på måndag ingår en miljard under fyra år till en ny kommundelegation, som det egentliga namnet är.

– Det här handlar om att uppmärksamma de kommuner och regioner som har ett sämre utgångsläge än andra, säger civilminister Lena Micko (S) till TT.

Kommuner civilministern pekar ut som särskilt behövande är de med fler äldre, glesbefolkade landsbygdskommuner och områden där kommunen eller regionen är den största arbetsgivaren.

Trots att pengar är öronmärkta i budgeten är villkoren för att ta del av stödet inte det ännu. Lena Micko säger till TT att stödet kommer vara kopplat till motkrav som effektiviseringskrav.

– Hur det ska gå till måste man göra upp tillsammans med den enskilda kommunen, säger Lena Micko till TT.

SKR välkomnar beslutet från regeringen.

– SKR har drivit frågan om en kommunakut, då det var ett effektivt sätt att hjälpa kommuner uppnå förbättrade ekonomiska resultat under början av 2000-talet. Det är ett träffsäkert sätt att stödja enskilda kommuner och regioner med särskilt stora ekonomiska utmaningar, säger SKR:s ordförande Anders Knape i ett pressmeddelande.

Skribent

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 17 september 2020 kl 07:33
Uppdaterad: 18 september 2020 kl 10:04