Nyhet
Demokrati
5 oktober 2020 kl 16:03

Mesta ordföranden slutar

Vid årsskiftet avgår Elizabeth Salomonsson (S) som kommunstyrelsens ordförande i Köping – en post som hon suttit på i 35 år.

Ingen har varit kommunstyrelseordförande i Sverige lika länge som Elizabeth Salomonsson. Hösten 1985 tog hon över det högsta politiska uppdraget i Köping. Dessförinnan hade hon även varit kommunalråd i tre år.

– Det är väl en skaplig samhällsinsats, säger hon.

Men nu får det alltså räcka. Hon kommer att sitta kvar i kommunstyrelsen, men lämnar ifrån sig ordförandeklubban. Hon behåller också sin plats i kommunfullmäktige.

Salomonsson säger att hon aldrig är nöjd, eftersom det alltid finns något att sträva efter, men framhåller utbyggnaden av välfärden i form av förskolor, skolor och äldreomsorg som något hon är stolt över.

– Men det bästa har ändå varit alla människor jag fått träffa i det här uppdraget.

Bland det som varit tuffast nämner hon den stora hamnkonflikten i Köping 2012.

– Och under den långvariga striden om en kraftledning fick jag uppleva en del hot och hat, säger Elizabeth Salomonsson.

Hon konstaterar också att det tuffa klimatet i sociala medier på senare år påverkat hennes uppdrag.

– Där tycks det vara fritt fram att uttrycka vad som helst om personer, säger hon, men tillägger snabbt:

– Det är ändå ett fåtal människor som gör så. De allra flesta man möter är vänliga och trevliga.

Köping var länge ett starkt S-fäste. Partiet hade länge egen majoritet i fullmäktige. Under förra mandatperioden styrde S tillsammans med MP och V.

De rödgröna gjorde dock ett riktigt svagt val 2018 och när SD gick starkt framåt fick inget av de traditionella blocken majoritet. Elizabeth Salomonsson lyckades då sy ihop en stor majoritet tillsammans med V, M och L.

Skribent

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 5 oktober 2020 kl 16:03